Kayak Federasyonu Başkanının Da Bulunduğu Davanın Beşinci Duruşması Yapıldı

Erzurum'da Konaklı Kayak Merkezi'nde antrenman sırasında düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümünün ardından Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın beşinci duruşmasına, tutuksuz sanıklar Ebubekir Urhan ile Aslı Nemutlu'nun annesi Ayşe Nemutlu ve babası Ahmet Metin Nemutlu katıldı.

Taksirli ölüme sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar haklarında hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklardan Ebubekir Urhan savunmasında, olayda kusurlu olmadığını belirtti.

Ayşe Nemutlu da kayak yarışlarının yapıldığı pistin eğimi, kar perdelerinin yerinin uygun olup olmadığı ve teknik açılardan kayak yapmaya elverişli olup olmadığının sorulması için teknik üniversitelerden birinden mimar ve mühendislerden oluşan bilirkişi heyetinin dinlenmesini talep etti.

Sanık avukatları ise teknik konularda bilirkişi raporlarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, müvekkillerinin beraatını istedi.

Nemutlu ailesinin avukatı Sinem Oskarbaş da olay sırasında kar perdelerinin pistte uygun yerde olup olmadığını, diğer teknik şartların uygunluğunun incelenmesi konusunda 3 kişilik teknik bir ekibin mahkemede dinlenmesini talep etti.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ayık'ın avukatı Asım Kılıç ise Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'nun müvekkilline verdiği 3 aylık hak mahrumiyeti cezasının itirazları üzerine kaldırıldığına dikkati çekerek, bu konudaki itiraz dilekçesinin örneğini mahkemeye sunacaklarını söyledi.

Mahkeme, olay günü yarışmada görevli kişilerin isimlerinin liste halinde bildirilmesi için Kayak Federasyonu Başkanlığına yazılan yazının akıbetinin sorulmasına karar verdi.

Kayak sporu konusunda öğretim görevlisi olup olmadığı konusunda Gazi Üniversitesine gönderilen yazıyla ilgili bilgi isteyen mahkeme, Atatürk Üniversitesi'nde görev yapan mimar ve mühendislerin isimlerinin bildirilmesi için rektörlüğe yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Konaklı Kayak Tesislerinde olaydan sonra güvenlik ağı çekilip çekilmediği, kar perdelerinin sökülüp sökülmediği, söküldüyse nedenlerinin sorulması üzerine Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü'nden gelen cevap yazısında, kayak tesislerinin 16 Aralık 2012'de il müdürlüğüne devredildikten sonra burada herhangi bir işlem yapılmadığı kaydedildi.

Mahkeme dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

-Nemutlu ailesinin görüşleri-

Anne Ayşe Nemutlu, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Spor Tahkim Kurulu'nun Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık hakkındaki hak mahrumiyeti cezasının kaldırılmasını değerlendirdi.

Ayık'a yurt dışında olduğu için kurulun disiplin cezası vermediğini belirten Nemutlu, "Halbuki bu yarışlar önceden planlanmıştı. Bundan dolayı Özer Ayık'ın bu yarışlardan bilgisi vardı. Yurt dışında olması hiçbir zaman onu sorumluluktan kurtarmaz" dedi.

Anne Nemutlu, şöyle devam etti:

"Federasyon başkanı Ayık, yurt dışında olduğu süre zarfında başkasını görevlendirip sorumluluk almaması onu sorumluluktan kurtarmaz. Zaten kendisinin vicdani ahlakı olmuş olsaydı şu anda o koltukta oturuyor olmazdı. Ayık, eğer Spor Tahkim Kurulu tarafından aklandıysa ve vicdanı rahatsa söyleyecek bir şeyim yok. Vicdanı rahat olsun ama aklandığını sanmıyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri Aslı'nın ölümüyle ihmali olanlarla ilgili çok güzel ayrıntılı bir rapor hazırlamıştı. Spor Tahkim Kurulu'nun bu raporu görmezlikten gelerek Ayık'ı aklaması, raporu hazırlayan müfettişlerin dağıtılması da ayrı bir soru işareti. Bunun değerlendirmesini sizlere bırakıyorum."

Baba Ahmet Metin Nemutlu da davanın ağırda olsa ilerlediğini, bilirkişi isimlerinin yavaş yavaş mahkemeye gelmeye başladığını söyledi.

Mahkeme sayesinde Türkiye'de ilk kez bu kadar bilirkişi heyetinin davaya yönelik rapor hazırlamış olacaklarını ifade eden Nemutlu, "Mahkemede, bu kadar bilirkişi raporunu en iyi şekilde değerlendirip en az bundan sonraki bu tür davalara ışık tutması açısından adaletli bir karar vermiş olur. Ayrıca bu dava bundan sonraki başta kayak yarışları olmak üzere tüm spor dallarındaki yarışlarda ilgililerin gerekli tedbirleri almasına da vesile olacağını umuyoruz" diye konuştu.

Bu arada Anne Nemutlu'nun sol omzundaki kar tanesi şeklindeki dövmede kızının isminin baş harfinin yer aldığı görüldü.

-Olay-

Milli kayakçı Aslı Nemutlu, Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde yapılması planlanan Alp Disiplini Birinci Etap Yarışması öncesinde 12 Ocak 2012 tarihinde, Bayanlar Süper-G Pisti'nde antrenman yaparken geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA