'Obezite' Büyük Bir Halk Sağlığı Sorunu Haline Geldi

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi” şeklinde tanımlanan obezitenin (şişmanlık) büyük bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi.

'Obezite' Büyük Bir Halk Sağlığı Sorunu Haline Geldi
Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın “22 Mayıs Obezite Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, “ ‘Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi’ şeklinde tanımlanan obezite büyük bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite yaparak obeziteyi önleyebiliriz. Obezitenin nedenleri arasında; aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yetersizliği, sık aralıklarla uygulanan çok düşük enerjili diyetler, yaş, cinsiyet, genetik etmenler, psikolojik problemler, hormonal etmenler bulunmaktadır. Obezite (şişmanlık) son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gittikçe artmaktadır. Yalnızca yetişkin kadınlarda ve erkeklerde değil, gençlerimizde hatta küçük çocuk ve bebeklerimizi de büyük oranda etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme çocukluk çağından itibaren uygulanarak obezite oluşumu önlenebilmektedir. Küresel boyutta bir halk sağlığı problemi haline gelen obezite; toplumsal uyumsuzluklar, kas-iskelet sistemi hastalıkları, ruhsal sorunlar, solunum zorluğu, kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri, felç (inme) gibi sorunların ve hastalıkların oluşmasına, yaşam kalitesinin azalmasına ve hatta ölümlere yol açmaktadır” diye konuştu.

Obezitenin (şişmanlık) belirlenmesi için çeşitli yöntemler bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Bunlarda en yaygın ve belirleyici olanı beden kitle indeksi (BKİ) yöntemi olmakla beraber, obezite ile mücadelenin yaygınlaştığı son yıllarda bel çevresinin tek başına ölçülmesi ile de risk belirlenebilmektedir. Boya uygun vücut ağırlığının dengede tutulması, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır” şeklinde konuştu.

“Kilo vermek için sağlığınızı bozacak yöntemlere yönelmeyiniz” uyarısında bulunan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık kuruluşuna başvurarak uzman kontrolünde sizin için hazırlanacak olan beslenme tedavisini uygulamanız sizin için en doğru yol olacaktır. Vücut ağırlığımızın denetimi için yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile sürdürülen bir yaşam biçimi seçilmelidir.”
Kaynak: İHA