Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı Heniye Açıklaması

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, İsrail ile toprak takası ilkesini kabul eden Arap girişimini reddettiklerini söyledi.

Filistin'e destek vermek üzere Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen bir grup aktivisti evinde kabul eden Heniye, "Siyonist işgalcilerle toprak takası yapmayı kabul eden yeni Arap girişimini reddediyoruz. Sınırlarımız, tarihi Filistin topraklarıdır ve bu topraklar bizimdir" dedi.

Heniye, şunları kaydetti:

"Bu tutum geri adım atma anlamı taşır ve Yahudi yerleşimlerini sürdürmesi için işgalcilere cesaret verir. Sorumluluğun bir kısmı da bizde çünkü toprak takasını ilk ortaya atan Filistin yönetimi liderleridir. Bu tür öneriler Filistin davasına yardım etmemektedir. Hükümetimiz ve Hamas hareketi, stratejik bir alternatif olan direnişe sarılacaktır. Güçle kaybedilen, güç kullanarak geri alınır."

Arap Birliği heyeti, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmüştü. Daha sonra heyet adına açıklamada bulunan Katar Başbakanı Hamad bin Casim bin Cabir Al Sani, iki devletli çözümün tarafların onayıyla yapılacak bazı küçük değişikler dışında 4 Haziran 1967 sınırları temeline dayanması gerektiğini ifade etmişti.

-'"Arap Barış Planı" nedir--

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz tarafından ortaya atılan Arap Barış Planı, ''barış karşılığında toprak'' prensibine dayanıyor. İsrail ile 1967 öncesindeki sınırlarına dönmesi karşılığında tüm Arap ülkelerinin ilişkilerini normalleştirmeleri esasına dayanan plan, 2002 yılında Beyrut'ta toplanan Arap Birliği Zirvesi'nde kabul edilmişti. Plan, yerlerinden edilen Filistinlilerin vatanlarına dönmesini ve İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesini de öngörüyor.

Muhabir: Mustafa Habbuş / Safiye Karabacak / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA