Çocuğunuzu Bahar Hastalıklarına Karşı Koruyun

Havaların ısınması özellikle parkta ve bahçede oynama hayali kuran çocukları sevindirirken, mevsim değişiklikleri özellikle çocuklarda birçok rahatsızlığa neden olabiliyor.

Çocuğunuzu Bahar Hastalıklarına Karşı Koruyun
Virüslere ve polenlere bağlı olarak birçok rahatsızlığın görülebildiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Gel, konuyla ilgili ailelere uyarılarda bulunuyor.

Alerji ve nezlenin arttığını belirten Dr. Özgür Gel, “Bahar mevsiminde görülen rahatsızlıkların en önemlileri; mevsimsel alerjik rinit ve astım gibi alerjik hastalıklardır. Yine bu dönemde astıma bağlı kronik öksürük, gece öksürüğü ve solunum sıkıntıları da artış gösterir. Ayrıca göz nezlesi olarak bilinen allerjik konjonktivit de bahar aylarında sıklığı artan hastalıklardandır. Genellikle alerjik rinitle birlikte görülür. Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma hissi alerjik konjonktivitin belirtileridir. İltihaplı göz akıntıları enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu durum karşısında çocuk mutlaka bir göz doktoruna götürülmelidir. Genellikle Rhinovirüs, RSV, Influenza ve Adenovirüsler gibi virüslerle karşılaşılır. Bu virüsler genellikle burun akıntısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. 'Yalancı difteri' diye adlandırılan klinik tabloya yol açarak, ses kısıklığı, kuru ve boğuk tarzda öksürüklere neden olabilen Parainfluenza tiplerine de rastlanabilir. Saman nezlesi gibi allerjik hastalıklar da bahar aylarında artış gösterebilir” dedi.

Çocukları üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın hasta kişilerle temasının önlenmesi olduğuna dikkat çeken Gel, “Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır. Bir çocukta bulaşıcı bir hastalık tespit edildiğinde okulun haberdar edilmesi gereklidir. Böyle bir durumda, varsa okul doktorunun veya hemşiresinin önerileri alınmalıdır. Sınıfların düzenli havalandırılması, çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Tüm hastalıklardan korunmada el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır” diye konuştu.

Kaynak: İHA