Üniversitelileri Buluşturan Zirve Başladı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi başladı.

Üniversitelileri Buluşturan Zirve Başladı
Zirveye katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Hepiniz elbette ki Cumhurbaşkanı olmayacaksınız, Başbakan, Bakan, Vekil, Rektör, Belediye Başkanı olmayacaksınız. Ama 2023’te hepiniz bu ülkenin, bu toplumun ihtiyaç duyduğu mevkide toplumsal hedefleri için çalışıyor olacaksınız” dedi.

YTÜ tarafından düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi, Türkiye’nin 81 il ve 20 farklı ülkenin 191 üniversitesinden stratejik vizyon sahibi gençlerini biraraya getirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde YTÜ, Başbakanlık, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmalarını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Zirve Koordinatörü Muhammed Attila Sevim yaptı.

Kürsüye ilk olarak çıkan Zirve Koordinatörü Muhammed Atilla Sevim, etkinlik hakkında verdiği bilginin yanı sıra, salonu dolduran gençlerin sadece Türkiye’nin değil, 2023 yılında tüm dünyanın umudu olacağını ifade etti.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise, zirve aracılığıyla gençlerin Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşılması için çaba gösteren bakanlıklar ve sektörün önde gelen kişi ve kurumlarıyla bir araya getirdiklerini söyledi.

Yüksek, “Gençlerimizin üretecekleri en küçük düşünce kırıntısına bile ihtiyacımız olacak” dedi.

“Sesi değil sözü yüksek gençlere kulak veriyoruz” diyen Yüksek, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkesini seven ve bir adım daha ileriye gidebilmesi için çabalayan üniversite öğrencileri, eğitim, araştırma ve sosyal sorumluluk alanlarında çok ciddi çalışmalar yapmakta ve ülkemizin geleceğine daha umutla bakmamız gerekiyor. Mevlana Celaleddin bir sözünde, ‘Sesini değil, sözünü yükseltmeli insan. Zira gök gürültüleri değil, yağmurlardır yaprakları yaşatan’ demiştir. Maalesef günümüzde sesi değil sözü yüksek olan bu başarılı öğrencilerimizin kamuoyunun gündeminde kapladığı alan çok sınırlı olmaktadır. Gençlerimizin muhatap alınmaya, kendilerini anlatmaya, başkalarını anlamaya ve böylelikle yaşadıkları hayata anlam vermeye ihtiyaçları var. Bizim en önemli sorumluluğumuz onlara bu ortamı sağlamak, yanlarında olduğumuzu hissettirmek ve destek olmaktır. Ülkemizin gerçeklerin hayallerini sınırlaması değil, hayallerinizin, ülkemizin hedeflerine yön vermesidir. Hayallerinize ve hedeflerimize sahip çıkın.”

“GENÇ TÜRKİYE ZİRVESİ DİĞER ÜNİVERSİTELERE ÖRNEK OLMALI”
Ardından kürsüye davet edilen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise, Türkiye’nin gençlere, gençlerin birikimlerine, üretim potansiyeline ve taşıdığı enerjiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’i etkinlik dolayısıyla tebrik eden Bakan Kılıç, Genç Türkiye Zirvesi’nin akademik hayatının ve Türkiye’nin konularına yaklaşımını derinleştirmek adına çok önemli bir proje olduğunu vurguladı. Kılıç, zirvenin diğer üniversiteleri de uluslararası etkinlikler yapmaya zorlayacağını belirtti.

Türkiye’de 38 milyon 30 yaşın altında genç nüfus olduğunu aktaran Bakan Kılıç, günümüz gençlerinin bugünü hayal etmenin yanı sıra 2023 yılında bu hedefleri gerçekleştiren makamlarda bulunma şansını yakacaklarını ifade etti.

Salondaki gençlere seslenen Bakan Kılıç, “Hepiniz elbette ki cumhurbaşkanı olmayacaksınız, başbakan, bakan, vekil, rektör, belediye başkanı olmayacaksınız. Ama 2023’de hepiniz bu ülkenin, bu toplumun ihtiyaç duyduğu mevkide toplumsal hedefleri için çalışıyor olacaksınız. Doğru hedefler, gerçekleştirilebilir hedefler koymak lazım. Her ne yapmak istiyorsanız en iyisini yapmak hedefiniz olmalıdır. Başarmak için çalışmalısınız. Koyduğunuz her hedefin toplumsal hedeflerimiz için de mutlaka bir karşılığı olmalı” şeklinde konuştu.

GENÇ TÜRKİYE ZİRVESİ
Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden Genç Türkiye’yi temsil edenin ve bilgi paylaşımına açık 3 bin öğrencinin İstanbul’da misafir edildiği zirvede, “Ekonomi ve Değer Üretimi 2023, İnsan Kaynağının Niteliği ve Eğitim 2023, Türk Dış Politikası ve Kapasite İnşası 2023, Enerji ve Nükleer Teknoloji 2023, Bilim, Sanayi ve İleri Teknoloji 2023, Ulaşım ve Bilişim 2023” konu başlıkları altında ortak akıl oluşturacak bir platform oluşturuldu.

3 gün boyunca devam edecek zirvenin son gününde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde kültürel ve sosyal aktivite organizasyonu yapılacak. Organizasyon Yıldız Sarayı, Miniatürk, Fetih 1453 Müzesi gezisi ve Boğaz gezisi ile sona erecek.
Kaynak: İHA