Hatay Valisi Lekesiz'den Açıklama

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili "Olaydan olumsuz etkilenip yanında istihdam ettiği işçilerini çalıştıramayacak durumda olan esnaflarımıza destek olmak üzere şu ana kadar belirlediğimiz 709 işçinin ücretini en az 3 ay süreyle devletimiz ödeyecektir" dedi.

Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bombalı saldırılarla ilgili bugün itibariyle ölü sayısının 51 olduğunu, bir kişi hariç hepsinin de kimlik tespitinin yapıldığını söyledi.

Kimliği tespit edilenlerden 45'inin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 5'inin Suriyeli olduğunu ve defin işlemlerinin yapıldığını belirten Lekesiz, hayatını kaybeden diğer kişinin kimlik teşhisine ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Olay gününden itibaren şu ana kadar hastanelere yaralandığından bahisle müracaat eden toplam 222 kişinin bulunduğunu aktaran Lekesiz, bugün itibariyle hastanelerde 20 kişinin yatarak tedavi gördüğünü, bunlardan da 4'ünün durumunun ağır olduğunu söyledi.

-"Şu ana kadar bin 47 vatandaşımıza ödeme yapılmıştır"-

Olay olduktan hemen sonra hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

"Hasar tespit çalışmaları bir gün sonra tamamlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda 452 iş yerinin, 293 konutun, 62 aracın ve 11 kamu binasının zarar gördüğü anlaşılmıştır. Ancak, Başbakanlıktan temin edilen ödeneklerle ilgili mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesine ilişkin yapılan ödemeler sırasında kendisinin iş yerinin, konutunun hasar gördüğünü belirten vatandaşlarımızın da olması üzerine; ki bu tür olaylarda bunlar normaldir; hasar tespit çalışmaları süratle revize edilmektedir. Şu ana kadar yaklaşık bin 47 vatandaşımıza ödeme yapılmıştır. Bu ödemelerin birkaç gün içerisinde tamamlanacağını tahmin ediyorum."

Lekesiz, yeni müracaatların olması halinde bunların da değerlendirileceğini ifade ederek "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına, yaralananlara, evi, konutu, iş yeri zarar gören vatandaşlarımıza yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarımız, bakanlıklarımız tarafından kendi görev yetki ve sorumlulukları çerçevesinde yapılan, yapılabilecek tüm yardımlar, destekler, maddi ve manevi anlamda hepsi bir bir hayata geçmektedir" diye konuştu.

Esnafa da çeşitli desteklerde bulunduklarını bildiren Lekesiz, şöyle konuştu:

"Olaydan olumsuz etkilenip yanında istihdam ettiği işçilerini çalıştıramayacak durumu olan esnaflarımıza destek olmak üzere, şu ana kadar belirlediğimiz 709 işçinin ücretini en az 3 ay süreyle devletimiz ödeyecektir. Buna benzer bir dizi çalışmalar süratle hayata geçmektedir. Örneğin Başbakanımızın Reyhanlı ilçesinde zarar gören esnafın vergi borçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirme üzerine Maliye Bakanlığı harekete geçmiştir. Buna göre, Reyhanlı'daki mükelleflerimizin durumu etkilendikleri hadiseden dolayı mücbir sebep kapsamına alınmıştır. Buna göre 11 Mayıs 2013 tarihinden 11 Ağustos 2013 tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri ödeme süreleri 30 Eylül 2013 tarihine kadar uzatılmıştır. Reyhanlı'daki mükelleflerin hadiseden etkilendiklerine yönelik herhangi bir müracaatta bulunmalarına gerek olmayıp vergi daireleri tarafından işlemler yapılacaktır."

-Sağduyu çağrısı-

Hatay ilinin insanlığın kavşak noktası olan çok önemli merkezlerden biri olduğunu vurgulayan Lekesiz, kentte yüzyıllardır farklılıkların uyum içerisinde yaşadığını kaydetti.

Bu tür olaylar sonrasında vatandaşları birbirlerine düşürmek isteyenlerin olabileceğini ifade eden Lekesiz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hatta bu tür olayları halkı birbirine düşürmek için yapmış olabilirler; ki öyledir; bu olay Reyhanlılar ile özelde Reyhanlı'da, genelde ilimizde insani gerekçelerle geçici olarak misafir ettiğimiz Suriyelileri birbirine düşürmeye yönelik bir organizasyon idi. Ancak Reyhanlılar ve Hataylılar engin sağduyularıyla şu ana kadar bu kışkırtmaya gelmemişler. Hem kendilerini daha sonra üzebilecek hem toplumsal anlamda bizleri üzebilecek hem de insani gerekçelerle ilimizde, ülkemizde geçici olarak misafir ettiğimiz Suriyelileri üzebilecek olumsuz bir gelişmeye meydan vermemişlerdir. Reyhanlılara, Hataylılara bu sağduyulu yaklaşımları için teşekkür ederim. Ancak şunu belirtmekte fayda var, bu tür organizasyonları yapanlar, yayacakları yaygın, yoğun dedikodularla, söylentilerle komşumuzda yaşanan kutuplaşmayı bize yansıtmak isteyebilirler. Birileri komşumuzdaki kutuplaşmanın ilimizde de gerçekleşmesini, ilimizdeki kardeşlik ikliminden rahatsız oluyor olabilir. Birileri bizim zenginlik olarak değerlendirdiğimiz farklılıkları bir arada yaşatabilme becerimizi zaaf olarak görüp bunları istismar etmeye niyetli olabilir.

Birileri, sosyal medya üzerinden son haber başlığıyla halkı birbirine düşürmek, negatif enerji oluşturmak istiyor olabilir. Birileri ilimizin zemininin kaymasını istiyor olabilir. Toplumsal yaşama duyulan güvensizlik duygusunun yaygınlaşmasını, yoğunlaşmasını istiyor olabilir. Lütfen, başta gençler olmak üzere bu kışkırtmalara gelmeyelim. Bu coğrafyanın, ülkenin, çocuklarının hafızalarında çok güçlü, acı hatıralar var. Bunlar hep buna benzer organizasyonun sonucunda oluşmuş olaylar, bunların verdiği derslerle kışkırtmalara gelmeyelim."

Muhabir: Salim Taş-Emin Sansar / İsmihan Özgüven / Anıl Bağrık

Yayıncı: İsa Sansar
Kaynak: AA