Kalkınma Bakanı Yılmaz Artvin'de

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "2023 vizyonumuzu birkaç ille gerçekleştiremeyiz. Bütün bölgelerimizin potansiyeliyle topyekun kalkınma seferberliğiyle gerçekleştirmeliyiz" dedi.

Bakan Yılmaz, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı İl Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomisiyle önemli bir konuma geldiğini, son 10 yıla bakıldığında gerçekten büyük mesafe aldığının görüldüğünü belirtti.

Yılmaz, 2002 yılında 230 milyar dolar olan toplam ekonomik büyüklüğün geçen yıl 786 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Kişi başına gelirimiz on yıl önce 3 bin 500 dolar civarındaydı, geçen yıl itibariyle 10 bin 500 doları aştı. İhracatımız da 36 milyar dolarlardan geçen yıl 152,5 milyar dolarlara ulaştı. Dünyada 16. büyük ekonomiyiz. Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisiyiz ve geleceğe dönük ciddi hedeflerimiz var. 2023 vizyonumuz var. Bu vizyon çerçevesinde de çok büyük rakamlara ulaşmak istiyoruz."

Enflasyonun geçen yıl itibariyle son 30-40 yılın en düşük seviyesine indiğini anımsatan Yılmaz, "Faizler tek haneli rakamlara indi. Önümüzdeki 2023 vizyonunda, düşük, tek haneli rakamlarda istikrar kazanmış bir enflasyon ve faiz oranı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

İşsizlik dünyada artarken, Avrupa'da yüzde 12'lere, birçok ülkede yüzde 25'lere çıkarken, Türkiye'nin bu küresel kriz ortamında işsizliği düşürmeyi başaran nadir ülkelerden biri olduğunu dile getiren Yılmaz, "Son 3-4 yılda baktığımızda 4 milyonun üzerinde yeni istihdam oluştu ve işsizlik rakamları tek haneli rakamlara geriledi. Kriz öncesi dönemin bile gerilerine düştü. Bunda bir taraftan hızlı büyümemiz, bir taraftan da aktif iş gücü politikalarımız ve aynı zamanda bölgesel politikalarımız etkili oldu" diye konuştu.

Yılmaz, önümüzdeki dönem Türkiye'yi ilk on ekonomi arasına sokmayı, çok daha etkin bir konuma taşımayı amaçladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu hedefimizi gerçekleştirirken bir taraftan bölgeler arası dengesizlikleri azaltmak, daha dengeli bir kalkınma süreci yakalamak istiyoruz. Bütün bölgelerimizin rekabet gücünü artırmak istiyoruz. 2023 vizyonumuzu birkaç ille gerçekleştiremeyiz. Bütün bölgelerimizin potansiyeliyle topyekun kalkınma seferberliğiyle gerçekleştirmeliyiz. Artvin, Hakkari, Edirne kendi potansiyelini gerçekleştirmeden bunların bir bileşkesi olarak Türkiye de arzu ettiği yere gidemez. Dolayısıyla amacımız kapsayıcı bir kalkınmayı gerçekleştirmek. Bütün yörelerimizin, bütün illerimizin katkısıyla 2023 hedeflerine yürüyeceğiz. Hem ülkemizi büyüteceğiz hem de onun içinde daha dengeli bir yapı oluşturacağız. Bu anlamda yerel faktörlerin bu sürece katılımını çok önemsiyoruz."

Bütün amaçlarının kalkınmada insan hayatını iyileştirmek olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bizim bu bölgelerimizdeki temel amacımız nitelikli ve genç insanı bölgede tutmak ve dışarıdan da cezbetmek. Bu bölgeleri kalkındırmak istiyorsak genç ve nitelikli nüfusu bu bölgelere cezbetmek, var olanı da başka bölgelere kaptırmamak durumundayız. Bir yöre veya bir ülke nitelikli insanını ve sermayesini koruyabiliyorsa ve dışarıdan da cezbedebiliyorsa orası gelişir. Bunu sağlayamayan bölgelerin uzun vadede gelişmesi ve kalkınması mümkün değildir. Bütün unsurlarıyla yaşanabilir şehirler oluşturmamız, bu bölgelerin kalkınması ve gelişmesi açısından çok önemlidir. Burada merkezi idareye, yerel idareye düşen önemli görevler var. Yeni hazırlayacağımız eylem planlarında şehirleşme boyutuna daha fazla ağırlık vereceğiz."

-"Tarım sektörüne stratejik bir sektör olarak bakıyoruz"-

Bakan Yılmaz, tarımın hiçbir zaman vazgeçemeyecekleri alanların başında geldiğini ifade ederek, "Geçmişte tarım alanlarına sanki geri kalmışlığın alameti gibi baktık. Tarım deyince sanki modern olmayan bir sektör gibi bakıyoruz. Bu son derece yanlış bir bakış açısı. Tarım bugünkü dünyada stratejik bir sektördür. Ülkelerin gıda güvenliği açısından çok önemlidir. Temiz, sağlıklı ve ucuz beslenmemiz açısından çok çok önemlidir. Rekabet gücü açısından, istihdam gücü açısından çok önemlidir" dedi.

Kalkınmış ülkelerin sanayi devriminden önce tarım devrimi yaptıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Tarımını modernleştirmeyen ülkelerin kalkınması da mümkün olmaz. Dolayısıyla tarım sektörüne stratejik bir sektör olarak bakıyoruz. Geleneksel tarım yerine daha modern, daha profesyonel tarıma geçmeliyiz" diye konuştu.

-"Önümüzdeki günlerde dört planı bütünleştireceğiz"-

Yılmaz, DOKAP denildiğinde akla ilk gelenin yeşil yol, yani yaylalar olduğunu da dile getirerek, "Bu konuda çok çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde ayrı ayrı yapılmış dört planı bütünleştireceğiz. Bu yönde DOKAP bölge idaremiz çalışmalarına başladı.

Bir taraftan imar çalışmaları devam edecek, bir taraftan da bu güzergah boyunca eksik kalan bölümlerde inşa çalışmalarını sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Artvin'e ekstra 5 milyon lira ödenek müjdesiyle geldiklerini anlatan Yılmaz, "Bu ödenekle yeşil yolla bağlantılı altyapılara harcama yapılacak. Her yıl yeni projeler koyarak yaklaşık bin 500 kilometre uzunluğunda olan bu yolumuzu çevresel boyutunu koruyarak tamamıyla turizme kazandırmak istiyoruz" dedi.

Bir bölgenin kalkınmasının, çevre ülkelerle ticaretten ve turizmden geçtiğini vurgulayan Yılmaz, "Gürcistan ile Artvin'in ilişkisini düşünmeden bu bölgenin geleceğini planlayamayız. Bu bölgede mutlaka sınır işbirliği programı yapmalıyız. Her iki ülkenin de lehine olacak şekilde çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu.

Yılmaz, DOKAP bölgesinde sanayiyi mutlaka geliştirmek istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Geçmişten gelen sanayileri daha da geliştirmek istiyoruz, mesela silah sanayi. Üniversitelere DOKAP bölgesinde son on yılda verdiğimiz yatırım bütçemiz 1,2 milyardır. Sadece 2013 yılı için Doğu Karadeniz'deki 8 üniversitemize verdiğimiz yatırım ödeneği 200 milyon liradır."

Doğu Karadeniz Master Planı çerçevesinde Artvin İl Özel İdaresine aktarılan 5 milyon liranın protokolünün imzalanmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik Fakültesi salonundaki toplantıya, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Kalkınma Bakanı Yardımcısı Mehmet Ceylan, DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Rektör Prof. Dr. Mehmet Duman, kaymakamlar ile öteki ilgililer katıldı.

Muhabir: Serhat Çağdaş-Bayram Sarayoğlu / Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA