Milli Dağcı Tunç Fındık, Dünyanın En Yüksek 9. Dağı Nanga Parbat'a Tırmanacak

Milli dağcı Tunç Fındık, dünyanın en yüksek 9. dağı Nanga Parbat'a tırmanacak.

Sekiz bin metrelik 14 dağ tırmanışını içeren, "14x8000 Projesi" dahilinde 9 dağa zirve yapan Fındık, bu defa 40 gün sürecek Nanga Parbat Dağı tırmanışını gerçekleştirecek.

Milli dağcı, "çıplak dağ" anlamına gelen Nanga Parbat'ın batı tarafındaki 4 bin 500 metre yükseklikteki ana kamptan başlayacağı tırmanışında, Diamir olarak bilinen batı yüzündeki Kinshofer rotasını izleyecek. Toplam 40 gün sürecek tırmanışta Fındık, en yükseği 7 bin 200 metre olmak üzere 4 kez kamp kuracak.

Tırmanış için 8 Haziran'da İstanbul'dan İslamabad'a hareket edecek Fındık, zirveye ulaşılırsa Nanga Parbat'a çıkan ilk Türk olacak.

"14x8000 Projesi" dahilinde 9 dağın zirvesine ulaşmayı başaran Fındık, 8 bin metrelik dağlar arasından 7'sine çıkmayı başaran dünyadaki 44 dağcı arasına girdi. Everest'e iki kez farklı rotalardan çıkan Fındık, geçen yıl dünyanın en zor dağı olan 8 bin 611 metre yüksekliğindeki K2 Dağı'nın zirvesine çıkmayı da başarmıştı.

Sekiz bin 125 metrelik yüksekliğindeki Nanga Parbat, Pakistan'ın Himalaya Dağları'nda yer alıyor. İlk kez 1953 yılında Alman dağcı Hermann Buhl'un tırmandığı dağ, zorlu teknik tırmanışı, kuvvetli fırtınaları, çığları ve buzul çatlakları ile zor bir hedef olarak görülüyor.

Muhabir: Ülkü Parlakyıldız Karakuş

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA