Türofed Yönetim Kurulu Başkanı Ayık'ın Açıklaması

Leyla Ataman Koyuncuoğlu - Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, yarından itibaren Antalya ve diğer bazı kıyı bölgelere İsrail'den uçuşların tekrar başlayacağını belirterek, "Bu yıl İsrail'den gelen turistte çok ciddi artış olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ayık, pazar ülkelerdeki erken satışlar nedeniyle turizm sezonunun iyi başladığını söyledi.

Bundan sonraki ayların da böyle devam etmesini beklediklerini dile getiren Ayık, bu sene Antalya'nın 11,5-12 milyon kişi arasında yabancı misafiri ağırlayacağını düşündüğünü kaydetti.

İsrail ile yaşanan yumuşamanın turizm açısından sevindirici olduğunu vurgulayan Ayık, İsrail ile yaşanan gerginlik öncesinde yılda 600 bin civarında İsrailli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, Mavi Marmara olayının ardından ise bu sayının 90 bine kadar indiğini ifade etti.

Ayık, yumuşama ile eski rakamlara çok kısa zamanda ulaşacaklarını tahmin ettiğini söyledi.

İsrail'den çok ciddi talep geldiğini belirten Ayık, "12 Mayıs'tan itibaren Antalya ve diğer bazı kıyı bölgelere İsrail'den uçuşlar başlıyor, Bu yıl İsrail'den gelen turistte çok ciddi artış olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Ayık, son dönemde Türkiye'de yaşanan barış ikliminin de turizm açısından çok olumlu bir gelişme olduğuna işaret etti.

-Turizmde her şey dahil sistemi-

Her şey dahil sisteminin bazı çevreler tarafından eleştirildiğine dikkati çeken Ayık, sistemden şikayetçi olmamak gerektiğini, çünkü turizmde bugün elde edilen rakamların bu sistem sayesinde sağlandığını vurguladı.

"Avrupa olsun, Rusya olsun turistin yüzde 75'i her şey dahili istiyor" diyen Ayık, "Bu sadece Antalya için değil, gittikleri başka ülkelerde de böyle aslında. Onun için biz her şey dahilden ne kadar şikayetçi olursak olalım müşteri böyle istiyor, talep bu yönde" dedi.

Her şey dahil sisteminde sanılanın aksine müşterinin otele hapsedilmediğini, dışarı çıktığını anlatan Ayık, dışarıda cazibe alanı oluşturulduğu sürece turistin bunları görmek isteyeceğini dile getirdi.

-2023 hedefi 12 milyon Türk'e tatil yaptırmak-

Avrupa ülkelerinde iç pazar hareketinin, yabancı turist oranının yüzde 25'i civarında olduğunu belirten Ayık, "Yani bugün İspanya'ya 55 milyon insan gidiyorsa, İspanya vatandaşlarının oluşturduğu potansiyel 55 milyonun yüzde 25'idir. Türkiye için hedefimiz de budur" dedi.

Şu anda Türkiye'de bu oranın yüzde 10-15 aralığında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Ayık, "Ülkemize ortalama 35-36 milyon yabancı misafir geliyor. İç pazarda oluşturacağımız trafik de en az 9-10 milyon olmalı. 2023 yılında da 12-13 milyon Türk'e tatil yaptırmamız lazım" diye konuştu.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA