Düzce İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Nisan Ayını Dolu Dolu Geçirdi

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2013 yılı Nisan ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

Düzce İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Nisan Ayını Dolu Dolu Geçirdi
Kabaoğlu, “Çiftçi Kayıt Sistemine, Nisan ayı sonu itibariyle 3 bin 718 adet çiftçi kaydı yapılmıştır. Fındık Alan Bazlı Destekleme kapsamında ise 22 bin 572 adet çiftçinin başvurusu Fındık Kayıt Sistemine girilmiştir. Alo Gıda 174 hattına gelen 19 şikayet yerinde incelenerek, gerekli denetimleri yapılmıştır. İl genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 333, yem satışı yapan işyerlerinde 4 olmak üzere toplam 337 adet denetim yapılmış olup, bir firmaya gramaj noksanlığından dolayı 6 bin 400 TL ve iki firmaya da uygun hijyenik ortamda üretim yapmadıkları gerekçesiyle 6 bin 400’er TL idari para cezası uygulanmıştır. Gıda izleme programı kapsamında 8, savcılık talimatı ile 1 ve yem izleme programı kapsamında 3 olmak üzere toplam 12 adet numune alınmıştır. İlimizde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların başvurusu üzerine nisan ayı içerisinde AB ülkelerine ihraç edilen 4 bin 325 ton iç fındık için 203, AB dışı ülkelere ihraç edilen 730 ton diğer gıda maddeleri için 30 adet olmak üzere toplam 233 adet sertifika düzenlenmiştir. İlimizdeki 3 bin 713 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. Büyükbaş hayvanlara ilkbahar aşı kampanyaları çerçevesinde 44 bin 767 adet şap, Bin adet yanıkara, Bin 104 adet veba ve 7 bin 108 adet kuduz aşısı yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 52 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. İlimizden 726 ton hayvan maddesi ihracatı yapılarak, başka İl ve İlçelere 4 bin 886 kg sığır eti ile bin 390 adet büyükbaş, 4 bin 771 adet arılı kovan ve 4 milyon 413 bin 30 adet Broiler, sevki yapılmıştır. İlimizde mevcut 4 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 674 büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak tüketime sunulmaları sağlanmıştır. 22 adet su ürünleri satış yeri ve 13 alabalık işletmesi denetimi yapılmış ve işletmelerde su ürünleri mevzuatı ile ilgili uygunsuz bir duruma rastlanılmamıştır. İl Müdürlüğümüze başvuru yapan 30 adet amatör ve 3 adet ticari balıkçı ruhsat tezkeresi için belge düzenlenmiştir. Hasat Öncesi Kalıntı Analizi için Bakanlığımız tarafından belirlenen ürünlerden biri olan Mantar için Çilimli’nin Pırpır ve Merkez Gündolaması köyünde bulunan Mantar üreticilerinden numune alınarak ilgili laboratuvara 2 adet numune gönderilmiş olup, laboratuvar analizi sonucu herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.

Nitrat izleme programı çerçevesinde 10 yerden alınan su örneklerinde yapılan tahliller sonucunda olumsuz bir durum gözlenmemiştir. Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında yüzde 50 hibe desteği almaya hak kazanan ve projesi onaylanan Coskuner Fındık ve Albedo firmasıyla hibe sözleşmesi imzalanarak yer tespitleri yapılmıştır. Merkez ve İlçelere bağlı 4 köyde toplam 10 Makine-Ekipman kontrolü yapılmıştır. Şubat ayı içerisinde başlatılan gece eğitimleri Nisan ayının ilk haftası itibariyle tamamlanmış olup, 50 köyde yaklaşık bin çiftçimize Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı başta olmak üzere diğer zararlı ve hastalıklarla mücadele, Mera çalışmaları, bitkisel üretim desteklemeleri ve organik tarım gibi konularda eğitim verilmiştir. İlimizde bulunan Gübre, Tohum, Bitki Koruma Ürünleri, Zirai Mücadele Alet ve Makine bayilerine yönelik hizmet içi eğitim toplantısı düzenlenmiştir. Fındık Entegre Mücadele Programı ile ilgili olarak İl ve İlçe Müdürlüğü personellerine yönelik olarak hizmet içi eğitim toplantısı düzenlemiştir.

10 adet hisseli satış, 5 adet tarımsal elektrik aboneliği ve 1 adet ifraz işlemi sonuçlandırılarak, Yenitaşköprü köyünde ‘Arazi Toplulaştırmasının Önemi’ konulu eğitim toplantısı düzenlenmiştir. İlimizde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti vermek üzere yetki verilmiş olan 10 kuruluştan aktif olarak hizmet veren üçünün nisan ayı denetimleri tamamlanmıştır. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinin etkinliğini artırmak üzere 2013 yılı İl Teknik Komitesi oluşturulmuş ve nisan ayında yılın ilk toplantısını gerçekleştirmiştir.

Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının güçlendirilmesi amacıyla 2000 yılından bu yana uygulanmakta olan Bilgi Alışveriş toplantılarının uygulama usul ve esasları Bakanlığımızca değiştirilmiş olup, yenilenen yeni sistem nisan ayı içerisinde yapılan iki ayrı toplantı ile İl ve İlçe Müdürlüğü personelleri ile kamu dışında tarımla iştigal eden Sivil Toplum Örgütleri ve Tarımsal Danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlara tanıtılmıştır. 2013 yılı bitkisel üretim (tarla, sebze, meyve) 1.tahminleri İstatistik Veri Ağı Sistemine girilmiştir. Kadın Çiftçiler Bilgi ve Proje yarışması Marmara Finali 10 Nisan 2013 Çarşamba günü İstanbul’da yapıldı. Düzce’yi temsil eden Halime Zengin birinci olarak, ilimizi Balıkesir’de yapılacak olan Türkiye finalinde temsil etmeye hak kazandı. Kadın çiftçilere yönelik eğitimlerimiz devam etmekte olup, İlimiz merkez ve İlçelerine bağlı 5 köyde 64 bayanın katılımıyla gıdaların çeşitli yöntemlerle muhafazası, ekmek israfını önleme, çocuklarda beslenme, iyotlu tuz kullanımı gibi konularda kadın çiftçilerimiz bilgilendirilmiştir” dedi.

Kaynak: İHA