Yaşama Tutunma Süreci Filmlere Konu Olacak Türden

Selma Bıyıklı Adabaş - Geçirdiği Hepatit A sonrası karaciğeri iflas eden 3 yaşındaki Zübeyde Tanrukulu'nun filmlere konu olacak yaşama tutunma sürecinden çıkarılacak dersler var.

Babasından alınan karaciğerle ölümün eşiğinden dönen küçük Zübeyde, hem organ bağışının hem de aşılamanın ne kadar önemli olduğunun canlı örneği.

Kahramanmaraşlı Zübeyde Tanrıkulu'nu organ nakline kadar götüren hastalık süreci 1 ay önce başladı.

Hepatit A'ya bağlı ani karaciğer yetmezliği gelişen Zübeyde Tanrıkulu, önce Kahramanmaraş Devlet Hastanesine kaldırıldı, ardından Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

Hastalığının kötüleşmesi üzerine küçük kız daha ileri bir merkez olan Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edilmek istendi. Burada yer bulunamaması nedeniyle 112 acil üzerinden Ankara ile irtibata geçildi. Hasta için Medicana International Ankara Hastanesinde yer bulundu ancak helikopter ambulansların gece uçuşu yapamaması, uçak ambulansların tümünün de başka hastalar için görevde olması nedeniyle Zübeyde Tanrıkulu kara ambulansıyla Ankara'ya getirildi.

Küçük kız için bu kez Ankara'da bekleyiş süreci başladı.

-Bir haftalık bekleyiş-

Zübeyde Tanrıkulu'nun doktoru Prof. Dr. Sadık Ersöz, karaciğer nakline uzanan bir haftalık bekleyişi şu sözlerle anlattı:

"Ani gelişen bu tür karaciğer yetmezliklerinde hastaların yarısında açılma görülebilir. Biz de 1 hafta kadar açılır umuduyla Zübeyde'yi takip ettik. Bu süre zarfında ham kadavradan nakil için Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi ile irtibat kurduk hem de nakil için uygun olan babayı hazır tuttuk. Bu süre içinde 4 kez kadavra bağışı oldu ancak biraz daha beklemek gerekiyordu. Bu yüzden bu organları değerlendiremedik. Biraz açılma olunca ümitlendik ancak kısa bir süre sonra hasta tekrar kapandı. Bunun üzerine hastayı riske atmamak için karaciğer nakline karar verdik. Babasının karaciğerinin sekizde birini alarak hastamıza naklettik. Zübeyde'nin durumu şu anda çok iyi. İnşallah büyüyüp genç bir kız olduğu, evlendiği günleri görürüz."

Hepatit A hastalığında bu tür bir durumla nadiren karşılaşıldığını ancak yine de aşılamanın önemli olduğunu vurgulayan Ersöz, geçen yılın sonunda Sağlık Bakanlığının aşı takvimine giren, 18. ve 24. aylarda iki doz uygulanan Hepatit A aşısının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Anne Melek Tanrıkulu ve baba Halil Tanrıkulu, küçük Zübeyde'nin tekrar sağlığına kavuşmasından duydukları mutluluğu dile getirerek, organ bağışı çağrısında bulundular.

-"Çocuklarım babasız büyümeyecek"-

Karaciğer sirozu nedeniyle tedavi gören ve aynı hastanede kadavradan alınan karaciğerle yaşama tutunan Mehmet Ayanoğlu da mutluluğunu "Çocuklarım babasız büyümeyecek" sözleriyle dile getirdi.

Anne Sevil Ayanoğlu da organ bağışının önemine işaret ederek, "Ölen insanların organları toprak olup gidiyor. Organ bağışı yapılsa oğlum gibi organ bekleyenler için umut olabilir" diye konuştu.

Yayıncı: Eda Ay
Kaynak: AA