'jojoba, Radyasyon Yanığına Bile İyi Geliyor'

Türkiye’de henüz fazla bilinmeyen fakat Avrupa ve Amerika’da gıda, ilaç, kozmetik, kimya ve yağ sanayisinde yaygın olarak kullanılan jojoba yağının, Amerikan Milli Savunma Bakanlığı tarafından oluşabilecek atom santrali sızıntısında radyasyon yanıklarına karşı stokladığı öne sürüldü.

'jojoba, Radyasyon Yanığına Bile İyi Geliyor'
Eskişehir’de açılan 3. Tarım Fuarı için Bursa’dan gelen bitki bilimci Mehmet Baki Aydemir, jojoba bitkisi ve yağının radyasyon yanıklarına bile faydası olduğunu söyledi.

Jojoba yağının Kızılderililer tarafından 5 bin yıldır yemeklik yağ olarak yenildiğini, kansere ilacı kullanıldığını ve hatta kahve olarak değerlendirildiğini ifade eden Aydemir, ‘‘1977 yılında balinaların doğum süresi arttığı için Birleşmiş Milletler balina avına yasağı getirmişti. Yeni bir arayış içine girildi ve araştırmacılar tüm bitkisel yağları inceledi. Yapılan analizler sonucunda jojoba yağı ortaya çıktı. Jojoba, makilik olarak yetişen bir bitkidir, 60 santim boyundadır. Üniversite çalışması ile Türkiye’ye getirttik. Akdeniz Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde TÜBİTAK’ın desteğiyle bir dönüm olarak ekildi ve araştırmalara başlandı’’ dedi.

Mehmet Baki Aydemir, bu bitkiyi ülkede yaygınlaştırmaya çalıştıklarını anlatarak, ‘‘Ortalıkta savaş çığlıkları dolaşıyor. Savaşın ardından ambargolar gelecek. Adam seni frenlemek için yağını ve yakıtını vermeyecek. Böyle bir ürün elimizde olursa o ambargoları deler geçeriz. Hem bu şekilde vatandaş olarak kendimizi kalkındırmış oluyoruz hem de ülkenin geleceğini garanti altına almış oluyoruz. Amerikan Milli Savunma Bakanlığı bunun yağı ile Sarı Sabır bitkisini karıştırarak krem yaptı ve stokladı. Bunu da herhangi bir atom santrali sızıntısında radyasyon etkisini önlemek için yaptı. Radyasyon yanıklarını bile iz bırakmadan geçiriyor. Böyle mükemmel neticeleri olan bir yağ’’ ifadelerini kullandı.

Jojoba yağının kanserojen madde içermediğini ve mutfakta aynı yağla 150-200 kez kızartma yapılabileceğini kaydeden Mehmet Baki Aydemir, "Yemek yağı olarak değerlendirirsek Kızılderililer 5 bin yıldır kullanıyordu. Kanserojen madde içermiyor, yüksek basınç ve hararete de dayanıklı olduğu için 100-150 sefer kızartma yapabiliriz fakat diğer yağları en fazla 4 kez kullanabiliriz. Gıdada ve ilaçta birinci sınıf olan jojoba yağı, kozmetikte ise 400 küsur kremde kullanılıyor" dedi.

Kaynak: İHA