Söke Katı Atık Entegre Tesisi Hayata Geçiyor

Söke Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan katı atık yönetimi projesinde son adıma gelindi.

Söke Katı Atık Entegre Tesisi Hayata Geçiyor
Geçtiğimiz günlerde Bakanlıktan gerekli onayı projede tesislerin yapımı ve işletilmesi için yüklenici firma Hexzagon Katı Atık firması ile imtiyaz sözleşmesi 12 Nisan Cuma günü gerçekleşecek törenle imzalanacak. Atıklardan Biogaz, elektrik, gübre gibi dönüşümü sağlayacak, Söke, bölge ve ülkemiz açısından en önemli çevre yatırımlarından biri olacak Söke Belediyesi Katı Atık Entegre Yönetimi Tesisleri; imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasının ardından kısa sürede tamamlanacak. Söke Katı Atık Entegre Tesisleri ilçenin atık su arıtma tesisleri yanında alınan yaklaşık 70 dönümlük araziye kurulacak. Son teknoloji makine ve ekipmanların kullanılacağı entegre tesislerinde ayrıştırılan ve işlenen katı atıklardan biyogaz, elektrik ve gübre üretilecek, ekonomiye büyük katkı sağlanacak. Geri dönüşümden kar elde edileceği gibi; temizlik işleri ve katı atık yönetiminde belediyelerin işletme maliyetleri de düşecek. Söke’deki tesis; çevre belde, köy ve ilçelerin katı atıklarını toplayacak.

İçinde yer alınan KUŞATAK’ın Türkiye’de örnek projelerden biri olduğunu ancak bugün olduğu gibi ayrıştırma yapmadan düzenli depolama alanının ömrünün öngörüldüğünden kısa olacağını belirten Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, toplanan katı atıkların ayrıştırılmasının zorunluluk olduğunu söyledi.

Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, Çevre Bakanlığı’nın son yönetmeliklerle depolama ve düzenlemeye zorunluluk getirdiğini hatırlattı. Başkan Özekmekçi; “Söke Entegre Katı Atık Yönetimi projesi sadece Söke’ye değil bölgesine hizmet verecek bir tesis olacak. Söke Belediyesi çevreci anlayışını bu proje ile bir kez daha ortaya koyuyor. Çok önemsediğimiz bu projenin hayata geçmesi için iktidar partisinden arkadaşlarımızın da büyük katkıları oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Söke’de kurulacak sistem elektrik, biyogaz ve gübre’yi aynı anda üretebilir olma özelliği ile nadir entegre tesislerden biri olacak .
Kaynak: İHA