Sakarya Valisi Büyük, “sağlık Konusunda Daha Bilinçli Olmalıyoz”

Sakarya Valisi Mustafa Büyük 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, “Sakarya’da sağlık hizmetlerinin etkili, verimli, hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmesi, finansmanının sağlanması ve sunulması, sağlık hizmetlerinin daha kaliteli ve ulaşılabilir olması, halkımızın hizmetlerden faydalanmasında kolaylık ve rahatlık sağlaması amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Sakarya Valisi Büyük, “sağlık Konusunda Daha Bilinçli Olmalıyoz”
Günümüzde insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin artması, sağlık konusunda daha bilinçli olmayı gerektirdiğini söyleyen Vali Büyük, bu konuda; gerekli bilincin oluşturulması için toplumun tüm kesimlerine, eğitim kurumlarına, özellikle anne babalara büyük görevler düştüğünün altını çizdi.

Sakarya’da tedavi hizmetlerinin yanında, asıl ve önemli olan koruyucu sağlık hizmetlerine de ağırlık verilerek insanların hasta olmalarını önleyici çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Vali Büyük, “Bu kapsamda, ‘Tam Dumansız Hava Sahası’ sloganı ile sigara kullanımını azaltmaya yönelik başlatılan çalışmalar, toplum tarafından da olumlu karşılık görmüş ve bu konuda başarılı sonuçlar alınmıştır. Uygulamanın denetimi titizlikle sürdürülmektedir. Kanserde erken teşhis hayat kurtarır anlayışı ile yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, Sakarya Yenikent Devlet Hastanesinde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) faaliyetlerine devam etmektedir. Sakarya KETEM’de Meme Kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri taramaları yapılmaktadır. Merkezde aynı zamanda eğitim çalışmaları yürütülmektedir. Yine çağımızda bir salgın olarak nitelenen obezitenin önlenmesi konusunda, “Obezite Kontrol Programı” uygulanmakta, bireylere sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak, hastalık risklerinin azaltılması amacıyla okul eğitimleri, halk eğitimleri ile bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları sürdürülmektedir” dedi.

Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü çalışmalarının da titizlikle sürdürüldüğünü kaydeden Vali Büyük, “Aşı uygulamaları kapsamında tüm çocuklara ulaşabilmek için büyük çaba gösterilmektedir. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele çalışmaları yanında 'Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını (Astım-KOAH) Önleme ve Kontrol Programı' kapsamında, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi oluşturularak kalp-damar hastalıkları, başta diyabet olmak üzere metabolik hastalıklar ve solunum yolu hastalıklarının takibi, engelli sağlığı çalışmaları ile göreli olarak ortalama yaşam süresinin artması da dikkate alınarak sağlıklı/aktif yaşlanmanın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bilindiği üzere; sağlıkta dönüşüm programının önemli bir ayağı olan Aile Hekimliği Uygulamasına İlimizde 2010 yılı başında geçilerek, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin daha etkin sunumu sağlanması amaçlandı” şeklinde konuştu.

2011 yılı başından itibaren, “Evde Sağlık Hizmetleri” çalışmasının yaygınlaştırılması amacı ile araçların tahsis edildiğini ve sürekli hastalık, kaza ve ameliyat gibi sebeplerle hareket etme kabiliyetini sürekli veya geçici olarak kaybederek yatağa bağımlı olmak zorunda kalan hastalara, gerekli olan tıbbi hizmetlerin evlerinde ve kendi aile ortamlarında verilmesi devam edildiğini söyleyen Vali Büyük, bu uygulamaların sosyal devletin sağlık hizmetlerine erişimde zorluk çeken insanlara uzattığı bir şefkat eli olduğunun altını çizdi .
Kaynak: İHA