Arınç: “yanan 8 Vatandaşımız İle İlgili Davayı Türkiye’ye ve Dünyaya Aktarmamız Gerekiyor”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Alman yargı makamlarının yanarak hayatını kaybeden 8 Türk vatandaşıyla ilgili tutumunu eleştirerek, “8 tane yurttaşımızın hayatına son veren Nasyonal Sosyalist (Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi) adlı yer altı örgütünün faillerinin mutlaka yargılandığı duruşmayı, bizim Türkiye’ye ve dünyaya aktarmamız gerekiyor” dedi.

Arınç, İstanbul Harbiye'deki TRT İstanbul Radyosu'nda “Multikulti Haberler Belgeseli”nin galasına katıldı.

Türkiye kökenli Alman ve Alman medya kuruluşlarının yöneticileri ile gazetecilerinin bakış açısından göç, göçmenlik, medya, entegrasyon ve İslamofobi konularını ele alan, Türkiyeli göçmenlerin 50 yılına ışık tutan belgeselin galasında konuşan Arınç, Türkiye ile Almanya arasında iletişimin sürekli devam ettiğini söyledi.

Türklerle Almanlar arasındaki gelinen noktaya değinen Arınç, “İlişkiler, neredeyse bir yüz yıl öncesinden bu yana çok güçlü, çok sürekli, çok karşılıklı anlayışlı oldu. Birinci Dünya savaşı, Çanakkale Harbi, biraz öncesi ve daha sonrası; silah arkadaşlığı, kader arkadaşlığı yaşandı. Almanya’da 3 milyondan fazla yurttaşımız yaşıyor. Onlar artık birinci kuşak değil, nerdeyse dördüncü kuşak oldular” dedi.

Avrupa’da artan yabancı düşmanlığına karşı nefret dilinin kaygı verici boyutlarını ortaya koyan Arınç, Alman yargı makamlarının geçtiğimiz günlerde yanan 8 Türk vatandaşı ile ilgili tutumunu ise eleştirdi.

Arınç, “Bir yabancı düşmanlığı, bazı Avrupa ülkelerinde bir iç politika malzemesi olmanın yanında, nefret söylemleriyle maalesef hayat buluyor. Nefret söylemlerini önleyecek mekanizmaların kurulması lazım. Yabancı düşmanlığını ortadan kaldıracak, multi kültür dediğimize göre; farklı kültürlerin bir arada, dostça, özgürce yaşamasını temin edecek birtakım mekanizmaların kurulması lazım. Irkçı cinayetler diye adlandırılan, geçmişte Solingen’den başlayarak, yangınlarla bugün bile devam eden bir düşmanlık söz konusu. Ben Alman hükümetinin iyi niyetinden şüphesiz eminim. Bunlar, başta cumhurbaşkanları olmak üzere, hiçbir devlet yetkilisi tasvip etmiyor. Ama bununla ilgili yargı süreçlerinin de şeffaf olması ve herkes tarafından izlenebilir olması gerekiyor. Sayın genel müdürün (TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin) ifade ettiği konu bizi fevkalade üzmüştür. Çünkü 8 tane yurttaşımızın hayatına son veren Nasyonal Sosyalist (Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi) adlı yer altı örgütünün faillerinin mutlaka yargılandığı duruşmayı, bizim Türkiye’ye ve dünyaya aktarmamız gerekiyor. Bu konuda iyi kararlar alınacağını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Arınç, yönetmenliğini Semra Güzel Korver’in gala gösterimi yapılan “Multikulti Haberler Belgeseli”ni izledikten sonra saat 22.30 sıralarında radyodan ayrıldı .
Kaynak: İHA