Mardin'de Süne İle Mücadele Teknik Eğitim Toplantısı Yapıldı

Mardin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce süne ile mücadele teknik eğitim toplantısı yapıldı

Mardin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Mardin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, Mardin'de çiftçilerin en önemli gelir kaynaklarından birinin hububat tarımı olduğunu belirterek süne ile mücadelenin önemli olduğunu söyledi.

Söğüt, 1 milyon 300 bin dekar alanda arazi çalışmalarına başlanıldığını, geçmiş yıllarda süne zararlısıyla mücadelede başarılı olduklarını, bu yıl da mücadelenin başarılı geçeceğine inandıklarını söyledi.

Kimyasal mücadele yapılması gereken alanların tespiti halinde ekipler tarafından yazılacak reçeteler doğrultusunda çiftçilerin yetkili bayilerden ilaçlarını alıp, gerekli ilaçlamayı yapacaklarının belirten Söğüt şunları söyledi:

''İlimizde 2013 yılı için 'Hububatta Süne Mücadelesi' çalışmaları kışlak sürveyleri yapılarak kışlak popülasyonları tespit edilmiş, sünenin hububat tarlalarına inişleri izlenmiş olup, inişlerin hava şartlarına göre kademeli olacağı konusunda çiftçilerimiz uyarılmıştır. Süne mücadelesi çalışmaları çerçevesinde ilimizde görülen 'Hububat Hastalık ve Zararlıları' konulu teknik personel eğitim toplantısında 34 teknik personele eğitim verilmiştir. Süne mücadelesi teknik ekipleri il ve ilçe genelinde süne mücadelesi çalışmalarının yanı sıra hububatta görülen diğer hastalık ve zararlıları ile ilgili çalışmaları da sürdürülmektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde çiftçilerimize gerek teknik bilgiler, gerekse kullanılması gereken zirai ilaçlarla ilgili bilgiler verilerek uygun mücadele yöntemleri benimsetilmektedir.''

Söğüt, ağaçlandırma faaliyetleri çerçevesinde de bu yıl 55 bin 65 adet fidan dağıtılıp dikildiğini kaydederek ''Çiftçilerimizin doğal dengeyi ve dikilen bu fidanları koruyarak hem süne zararlısının verdiği ekonomik zararı engellemiş olacaklar hem de sürdürülebilir tarım yaparak gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılmış olacaktır'' dedi.

Muhabir: İbrahim Sincar

Yayıncı: Necdet Doğruyol
Kaynak: AA