DSO Başkanı Müjdat Keçeci'den Açıklaması

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, sanayi genel görünüm anketine göre yüzde 63,64'lük yatırım oranının son 4 yılın en yüksek rakamı olduğunu bildirdi.

Keçeci, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, DSO Genel Görünüm Anketi 2013'ün kenti üretim, kapasite kullanımı, satış, sipariş, karlılık, yatırım, ihracat ve istihdam gibi çeşitli açılardan mercek altına aldığını söyledi.

Anketin sonuçlarına göre 2013'ün çok daha iyi bir yıl olabileceğinin ortaya çıktığını kaydeden Keçeci, ''Ankette son yedi yılın en iyi sonuçlarını elde ettik. Özellikle bazı tekstil ve hazır giyim ürünlerinin ithalatında alınan anti-damping kararının ardından tekstil konfeksiyon sektöründe yaşanan hareketlilik, tüm verilere olduğu gibi genel görünüm anketi sonuçlarına da oldukça olumlu yansıyor'' dedi.

Keçeci, sanayicilerin yüzde 90'ının ''istihdamım arttı'' ya da ''aynı kaldı'' dediğini, istihdam verilerinde en büyük artışların elektrik-elektronik ve kablo sektörü ile tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde izlendiğini kaydetti.

Geçen yıl her 3 sanayiciden 2'sinin üretim, iç ve dış satışla yeni siparişlerinin arttığını belirten Keçeci, 2013 beklentilerinin daha da olumlu olduğunu kaydetti.

-Yatırım rakamları-

Keçeci, yatırımlardaki hareketlenmenin sürdüğünü belirterek, ''Ankete yanıt verenlerin yüzde 63,64'ü 2012'de yatırım yaptığını açıklıyor. Bu oran son dört yıllın zirvesi. Diğer yandan yeni yatırıma gidenlerin oranı yalnızca yüzde 17,32'' dedi.

Denizlili sanayicilerin yüzde 45,45'in 2013'te yurt içinde yatırım yapmayı düşündüğünü bildiren Keçeci, Avrupa'daki krizden olumsuz etkilenen sanayicilerin oranının 11 puan gerileyerek yüzde 50,94'e düştüğünü kaydetti.

-Büyüme rakamı-

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Keçeci, yüzde 2,2 olarak açıklanan 2012 büyüme rakamının doğru olmadığını savunarak, ''Bizde TÜİK gibi veriler yok ama Türkiye'nin yüzde 4'lerin, 5'lerin altında büyümediğini düşünüyorum. Denizli 2012'de kesinlikle yüzde 5'in altında büyümedi. Sektörlere bakıyorum, kapasite kullanımına bakıyorum, üretilene bakıyorum, istihdama bakıyorum. Bu kriterlere göre öyle kısa büyüme olmaz. Yüzde 5'ten aşağı değil'' şeklinde konuştu.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Ali Korkmaz

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA