Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sabbih Açıklaması

Arap Birliği'nin işgal altındaki Arap topraklarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Sabbih, Arap Barış Planı Komitesi'nden bir heyetin, Washington'dan, Filistin meselesi konusunda nihai çözüm için çabalamasını talep ettiğini söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan Sabbih, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya gelen heyetin, Washington'dan, 1967 sınırlarındaki Filistin devletinin tanınması ve Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının durdurulması yoluyla Filistin meselesi konusunda nihai çözüm için çabalamasını istediğini belirtti.

Sabbih, "Heyet, Washington'dan Filistin meselesi konusunda nihai çözüme gidilmesini talep ederek, İsrail'e daha fazla süre tanınmaması gerektiğini vurguladı" dedi.

Görüşmede ABD'nin Batı Şeria'daki Filistin ekonomisini destekleme imkanı, İsrail'in zeytin yetiştirilen arazilere ve su kuyularına zarar vermesi gibi konuların ele alındığını da belirten Sabbih, Arap Birliği'nde, heyetin görüşmeye ilişkin hazırladığı raporu incelemek üzere toplantı yapılacağını ifade etti.

Mısır, Katar, Ürdün, Bahreyn dışişleri bakanları ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi'nin de aralarında bulunduğu heyet, dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmüştü.

-''Arap Barış Planı'' nedir--

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz tarafından ortaya atılan Arap Barış Planı, ''barış karşılığında toprak'' prensibine dayanıyor. İsrail'in 1967 öncesindeki sınırlarına dönmesi karşılığında tüm Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeleri esasına dayanan plan, 2002 yılında Beyrut'ta toplanan Arap Birliği Zirvesi'nde kabul edilmişti. Plan, yerlerinden edilen Filistinlilerin vatanlarına dönmesini ve İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesini de öngörüyor.



Muhabir: İman Abdulmunim / Hacer Başer / Ömer Faruk Şimşek

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA