Uşşak Açıklaması

Çözüm sürecinde oluşturulması öngörülen 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan birçok isim, komisyonun başarısını önemsiyor.

İç Anadolu Bölgesi grubunda sekreterlik görevini üstlenen Cemal Uşşak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürecin hayırlara vesile olacağına inandığını söyledi.

Bir süredir bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştığını, akil insan seçilmenin çok önemli olmadığını ifade eden Uşşak, ''Her biri bir kıymet olan insanların bir arada olması sinerjik etki meydana getirecek, toplumun süreci kabullenmesinde, barışın sindirilmesinde önemli bir katkı oluşturacaktır'' dedi.

Uşşak, mazeret bildiren Taha Akyol, Mehmet Barlas gibi isimlerin de listede olmasını dilediğini ancak çözüm sürecinin akşamdan sabaha tamamlanmayacağını dile getirerek, birkaç yıllık zaman dilimi içinde bu ve benzeri heyetlerin toplumda barışın hazmedilmesinde büyük etkisi olacağına inandığını kaydetti.

-SDP Başkanı Oğan-

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan ise listede yer almanın kendisini şaşırtmadığını, Türkiye'nin demokratikleşmesi için bu alanda çok sayıda çalışmaları bulunduğunu söyledi.

''Kürt sorunu''nu bir eşitlik sorunu olarak gördüklerini, yıllardır çalışmalarının bu noktada olduğunu ifade eden Oğan, ''Sağ olsunlar bizi de bu tarihi süreçte hizmete layık görmüşler. Bu hizmette bulunmaktan büyük kıvanç duyacağız'' diye konuştu.

Oğan, sivil inisiyatif olarak bir süreden beri hazırlıkları bulunduğunu, bu kapsamda cumartesi günü ''Çözüme evet'' koalisyonunun lansmanını yapmayı planladıklarını belirterek, Dolmabahçe görüşmesinden sonra beklentilerin, üzerlerine düşenlerin daha net olarak ortaya çıkacağına dikkati çekti.

Bölgelerde birbiriyle çalışacakların listesine bakınca bir uyum gözetildiğini ifade eden Oğan, çalışmalarının bu yüzden kolay olacağını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kendileri açısından önem taşıdığına işaret eden Oğan, şöyle devam etti:

''Bizim yükümüz de fazla olacak. Bölgenin dinamiklerinin ortak aklının, birikiminin bütün çeşitliliği ile sürece katılması lazım. Akil insanlar bunu yapabilir. Komisyonlar dışında sürece katkı sağlayacak dinamikleri harekete geçirecekler. Çünkü bu listede Türkiye'nin bütün birikimini görmek mümkün. Dolmabahçe'de, Başbakanın sunacağı çerçeveye göre bir çalışma takvimi belirlenecek. Birçoğuyla değişik vesilelerle bir araya geldik. 10 yıldır bir kısmıyla birlikte çalıştık.''

Oğan, ayrıca faaliyetlerinin yansıtılması konusunda bu süreçte medyaya da önemli roller düştüğünü kaydetti.

-Gazeteci Dilipak-

Doğu Anadolu Bölgesi grubunda yer alan gazeteci Abdurrahman Dilipak, Akil İnsanlar Heyeti'nin çözüm sürecinde doğru yöne atılmış bir adım, toplumun farklı kesimlerinden insanların katılımıyla bir yol haritası belirleme çabasının bir sonucu olduğunu anlatarak, hükümetin bu adımının takdire değer görüldüğünü belirtti.

Böyle bir komisyonun oluşumuyla hükümetin, sorunun çözümünde belli bir politik programı dayatmamasını gösterdiğini söyleyen Dilipak, ''Farklı kesimlerle beraber bir çözüm arayışı sürdüreceğiz. Ümit ederim bu çaba dünyanın başka yerlerindeki benzer sorunların çözümü için de model oluşturur. Bu komisyonun başarısı Türkiye'nin başarısı olacaktır'' dedi.

Komisyonun farklı kesimleri temsil kabiliyetine sahip insanlardan oluştuğunu, ''akil insan'' tanımından çok ''toplumsal aktör'' tanımının daha doğru olacağını savunan Dilipak, ''Türkiye ortalamasını temsil eden bir profil oluşturulmuş diye düşünüyorum. Her halükarda birilerinin beğenmediği isimler olacaktır'' dedi.

Dilipak, oluşturulan bölgesel grupların bürokratik bir anlam çağrıştırmaması gerektiğini, grupların sadece raporlama düzenine göre oluşturulduğuna inandığını, ancak ayrıntıların yarın yapılacak görüşmede belli olacağını sözlerine ekledi.

-Oral Çalışlar-

Karadeniz Bölgesi grubunda yer alan Oral Çalışlar da heyette yer almaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İşin ayrıntılarını yarın öğreneceklerini aktaran Çalışlar, ''Tabi ki barış sürecine katkıda bulunmak, Türkiye'nin kanayan yarasının tedavisi için bir şeyler yapabilmek bizim için onur. Süreci başından beri destekliyorum. Türkiye'nin barış süreciyle yeni bir dünyaya ilerleyeceğini düşünüyorum. Ne yapılabilirse elimden geleni yapacağım'' diye konuştu.

-Mustafa Armağan-

Marmara Bölgesi grubunda yer alan Mustafa Armağan ise Akil İnsan Heyeti'nde yer almasının mutluluk verici olduğunu, birikimiyle ülkesine hizmet etme fırsatı yakalamasından dolayı gurur duyduğunu ifade etti.

Heyetin belirlenmesinde belli bir dengenin gözetildiğinin dikkat çektiğini anlatan Armağan, ''Gazeteciler, hukukçular, sinema yıldızları... Toplumun tüm kesimlerinin tanıdığı insanların yanında çözüme fikirleriyle ve çalışmalarıyla büyük katkı verecek insanların da bir araya getirildiği bir tablo oluşturulmuş'' dedi.

Muhabir: Tolga Albay - Emre Umurbilir / Mehmet Güldaş

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA