Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Kadınlara Önemli Uyarı

Halk Sağlığı Müdürlüğü, başlangıç dönemlerinde pek belirti vermeyen rahim ağzı kanserinde erken tanı için kadınların düzenli olarak yıllık muayene ve tetkik yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Halk Sağlılığı Müdürlüğü tarafından ‘Kanser Haftası’ nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, kanserin vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile oluşan bir hastalıktır olduğuna dikkat çekilerek, “Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara, kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenlerle, hormonal nedenler, bağışıklık bozuklukları ve diğer genetik nedenler kanserin oluşumunda rol oynar” denildi.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanmasının ve toplum bilincinin geliştirilmesinin, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğine dikkat çekilen açıklamada şunlara dikkat çekildi: “Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele yöntemleri oluşturulmaktadır. Bireysel ve toplumsal açıdan bakıldığında son derece önemli bir sağlık sorunu olan kanser ve kanser konusunda yapılabilecekleri geliştirmek ve gündemde tutmak amacıyla 1-7 Nisan tarihleri arası Kanser Haftası olarak kabul edilmiştir. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklikler, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir.” Kadın kanserleri denince akla ilk olarak meme kanseri geldiği belirtilerek, “Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmektedir. Meme kanseri, ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda, 30 yaşına kadar hiç doğum yapmamış olanlarda, sigara içenlerde, sürekli alkol kullananlarda, yağlı beslenme alışkanlığı olanlarda daha fazla görülür. Başta emzirmek olmak üzere, fazla kilolardan kurtulmak, alkol ve sigaradan uzak durmak ve düzenli spor yapmak meme kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Meme kanserinin erken tanısı için düzenli klinik meme muayenesi, evde ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve 40 yaşın üzerinde hekim kontrolünde düzenli mamografi çekimi gerekmektedir. Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilen bir diğer kanser türü de rahim ağzı kanseridir. Ülkemizde en sık görülen ilk on kanser arasında olup, yılda bin 300 ila bin 500 yeni vaka tespit edilmektedir. Başlangıç dönemlerinde pek belirti vermeyen rahim ağzı kanserinde, şikayetlerin ortaya çıkması için çoğunlukla 10-15 yıl gibi bir süre geçer. Erken tanı için şikayeti olmayan kadınların da düzenli olarak yıllık muayene ve tetkik yaptırmaları gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması için yapılan test, ‘pap-smear’ testidir. Kadın kanserlerinden yumurtalık kanseri ve rahim kanserleri de sık görülmektedir” denildi.

Adana’da ‘Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde meme ve rahim ağzı kanserine yönelik muayene ve tetkiklerin yapılabileceğine dikkat çekilerek, sağlıklı kişilerin de düzenli bir şekilde kontrollerini yaptırmak üzere bu merkeze başvurabilecekleri bildirildi.

Kaynak: İHA