Budak, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada Mart ayı enflasyonunu değerlendirdi.

Budak, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak açıklamasında, 2013 Mart ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,66, ÜFE’de yüzde 0,81 olarak açıklandığını bildirerek, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,29, üretici fiyatlarında yüzde 2,30 olarak artış gösterdiğini belirtti.

Budak açıklamasında, “Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. ÜFE’de aylık değişim tarımda yüzde 0,07, sanayide yüzde 0,96 olarak gerçekleşirken, sanayide en yüksek aylık artış basım ve yayım ürünlerinde gerçekleşmiştir. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2,04 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiştir. Bunu yüzde 0,86 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 0,62 ile lokanta ve oteller izlemiştir. Ulaştırmada ise yüzde -0,05 ile düşüş gözlenmemiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 16,31 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 9,84 ile konut ve yüzde 9,40 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleştiği görülmektedir. Mart 2013’te endekste kapsanan 437 maddeden; 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 246 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 132 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verdi.

SİVRİ BİBER ZAM ŞAMPİYONU

Mart ayının zam şampiyonunun yüzde 46,81’lik artışla sivri biber olduğunu belirten Budak, bu ürünü sırasıyla yüzde 27,06 ile dolmalık biber, yüzde 20,92 ile domates, yüzde 8,8 ile portakalın izlediğini, en fazla düşüşün ise yüzde 30,40 ile kabak ve yüzde 25,76 ile salatalıkta olduğunu kaydetti.

Budak açıklamasında şu sözlere yer verdi: ”TÜFE bir kez daha sebze-meyve ve yeni sezon giyim fiyatlarına bağlı mevsimsel olarak artış göstermiştir. Ancak çekirdek enflasyonda ve ÜFE’de görülen artış, 2012 yılında ekonomideki sert yavaşlama, hatta iç talepte gerileme döneminden sonra enflasyonun artış eğilimine girdiğini göstermektedir. Geçen yıl ekonomideki yavaşlamaya rağmen Türkiye’de enflasyon oranı yüzde 6’nın üzerinde kalmıştır. Bu yıl beklenen canlanma, başka olumsuz faktörler ortaya çıkmasa bile enflasyonu yeniden yüzde 7’li bir banda çıkaracak gibi görünmektedir. Tarımda üreticinin ürününün fiyatı değil, marketteki gıdanın fiyatı artıyor. Gıda enflasyonuna dikkat edilirken tarımda üretici fiyatlarının aylık artışının sıfıra yaklaştığını, fiyatların yıllık olarak -yüzde 5.7 oranında düşmüş olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Bir başka deyişle tarımda üretici fiyatı değil, marketteki gıda fiyatı artmaktadır. Gıda enflasyonu, Türkiye’de üretimden markete kadar her evrenin incelenmesini gerektiren bir sorun haline dönüşmüştür. Bir taraftan üretici maliyetlerini karşılayamamakla yakınırken, diğer tarafta market fiyatlarının yüksek kalması, hem üretim maliyetlerinin düşürülmesi hem de aracılık ve satış maliyetlerinin düşürülmesi yönünde daha etkin önlemler alınmasını gerektirmektedir. “ Gıda enflasyonunda Antalya üretiminin enflasyonist etkisinin Aralık ve Mart ayları arasında her yıl düzenli olarak görüldüğünü belirten ATSO Başkanı Budak, bu enflasyonda maliyet artışı ve arzın yetersiz kalmasının rol oynadığını ifade etti.

BÖLGENİN DEĞERLENDİRMESİ

Bölgede TÜFE oranının aylık yüzde 0,55, üç aylık yüzde 2,21 ve yıllık bazda yüzde 6,67 olarak gerçekleştiğini bildiren ATSO Başkanı Budak, enflasyonun aylık, üç aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kaldığını kaydetti.

Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin 26 bölge arasında aylık bazda 15’inci sırayı TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) ile paylaşırken, üç aylık ve yıllık bazda 24’üncü bölge konumunda yer aldığını ifade etti.

Kaynak: İHA