Devrek Belediyesi Devrek Türküsünün Kahramanı Tombalacık Halime’nin Mezarını Yaptıracak

Devrek Belediyesi Devrek türküsünün kahramanı Tombalacık Halime’nin mezarını yaptıracak.

Devrek Belediyesi Devrek Türküsünün Kahramanı Tombalacık Halime’nin Mezarını Yaptıracak
Zonguldak’ın Devrek İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Devrek Türküsünün kahramanı olan Halime Baltacı (Tombulacık Halime)’nın mezarını yaptıracaklarını söyledi.

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, yaptığı açıklamada Devrek ve bölge kültürüne ve değerlerine sahip çıktıklarını belirterek, Devrek türküsü
“Tombulacık Halimem (Kiraz aldım dikmeden)” e konu olan Halime Baltacı’nın Hüseyinçavuşoğlu Köyün’de bulunan mezarını yaptıracaklarını, söyledi.

“Tombulacık Halimem” türküsünün Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu Köyü’nde yaşanan bir olay sonrasında ortaya çıktığını anlatan Başkan Mustafa Semerci, “Devrek ve bölge kültürümüzde önemli bir yer tutan ‘Tombulacık Halimem’ türküsünün kahramanı Halime Baltacı’yı bundan tam 43 yıl önce kaybetmiştik. Onun anısını yaşatmak, gelecek kuşaklarımıza kültürümüzü aktarmak amacıyla türkümüzün kahramanı Halime Baltacı’nın Hüseyinçavuşoğlu Köyümüzdeki aile mezarlığındaki mezarını belediye olarak yaptıracağız. Bunun için gerekli çalışmaları yaptık. En kısa sürede mezarı inşa edeceğiz” diye konuştu.

Rivayete göre, eşi genç yaşta ölen Halime Baltacı üç çocuğu ile birlikte Hüseyinçavuşoğlu Köyü’nde yaşamını sürdürürken, Beycuma Müderrisi Hüseyin Efendi’nin oğlu Mehmet (Deli Mehmet), Tombulacık Halime’ye karşılıksız olarak aşık olmuş ve işlediği bir cinayet sonrasında da bu türküyü yakmıştır.

Tombulacık Halime’nin kızı Nazire Terzi (Baltacı) ile gazeteci-yazar İbrahim Tığ’ın 10 Ekim2010 tarihinde yaptığı söyleşi de, annesi Halime Baltacı (Tombulacık Halime)’ya platonik aşık olan dönemin Beycuma Müderrisi Hüseyin Molla (Kör Hoca)’nın oğlu Deli Mehmet lakaplı Mehmet Emin Dinç tarafından yakılan “Tombulacık Halimem” türküsünden nefret ettiğini belirtmiş; “Deli Memet’in anneme aşık olduğu dönemde babam ölmüş annem de dul kalmış. Annemin, Deli Mehmet’te gözü olsaydı ona varırdı. Adam zaten deliymiş. Deliye varıp da ne yapacaktı. Anamın onda gözü olmamış hiç. O karşılıksız olarak dul olan anama aşık olmuş. O türkü -Tombulacık Halimem- ne zaman radyo ve televizyonlarda çalınsa hemen radyo televizyonu kapatıyorum. Anamın adını kötü olarak anlatıyor. Bir deli çıkmış anama aşık olmuş sonra da çekinmeden bu türküyü yakmış. Anamın böyle bir türküyle anılmasını istemiyorum. O türküden nefret ediyorum” demişti.
Kaynak: İHA