Beş Yeni Ülke, Katar'a 'kadın Hizmetçi' Gönderebilecek

Katar devleti, beş yeni ülke ile ev işlerinde çalışacak 'kadın hizmetçi' anlaşması imzaladı.

İçişleri Bakanlığı, Vietnam, Bangladeş ve Kamboçya'nın yanı sıra, bundan böyle Avrupa ülkeleri Makedonya ve Bosna'dan da kadın hizmetçi kabul edileceğini açıkladı.

'Avrupalı kadın hizmetçi' konusu daha önce gündeme gelmiş ancak ülkede bazı tartışmalara yol açmıştı. Katarlı kadınlar, evlerinde 'Avrupalı kadın hizmetçi' istemediklerini belirterek, öneriye itiraz etmişti.

Katar şu ana kadar sadece Filipinler, Endonezya, Sri Lanka, Etiyopya ve Nepal'den kadın hizmetçi kabul ediyordu.

Ülkede gittikçe artan kadın hizmetçi ihtiyacına paralel olarak, Katar yönetimi bir süredir yeni ülkelerle görüşmelerde bulunuyor.

Öte yandan Körfez'de, kadın hizmetçilerle ilgili tüm Körfez ülkelerinde geçerli olacak ortak bir düzenleme üzerinde çalışılıyor.

Katar'da özellikle Filipinler'den gelen çok sayıda kadın hizmetçi bulunuyor. Her Katarlı'nın evinde en az bir yardımcı bulunurken, hanedeki çocuk sayısına göre yardımcı sayısı da artıyor. Ülkedeki nüfusun ve zenginliğin artmasına paralel olarak, kadın yardımcılara duyulan ihtiyaç da artıyor.

Ülkede kadın hizmetçilerin çalışma şartları sık sık eleştiri konusu oluyor. Katarlıların evlerinde çalışan hizmetçilerin aylık ücreti 200-250 dolar arasında değişiyor.

Muhabir: Feyza Gümüşlüoğlu

Yayıncı: Ekrem Kaftan
Kaynak: AA