Telkırma Sanatı Midyat'ta Hayat Buluyor

Midyat İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan "tel kırma" kursuna, Midyatlı kadınlar yoğun ilgi gösteriyor.

Midyat Halk Eğitim Merkezi Mehmet Altan, AA Muhabirine halk eğitim merkezi olarak çeşitli branşlarda kurslar açtıklarını ve yöresel el sanatlarına büyük önem verdiklerini söyledi.

Kursiyerlerin kurslarda hem tel kırma sanatı öğrenirken hem de evlerine maddi destek sağladıklarını ifade eden Altan, günde 4 saat, haftada 5 gün olmak üzere 224 saat kurs verildiğini belirtti.

Tel kırma usta öğreticisi Zeliha Ayva, unutulmaya yüz tutmuş yöresel el sanatları içerisinde yer alan tel kırma sanatının 17. yüzyıldan günümüze ulaşan bir el sanatı olduğunu söyledi.

Ayva, şunları söyledi:

"Tel kırma sanatı, Osmanlı döneminde özellikle Bartın ve yöresinde kadınlarının başörtüsü, yemeni gibi örtülere yaptıkları süsleme sanatıdır. Kumaşa yapılan işleme esnasında tel, kıvrılıp hiçbir kesici alet kullanılmadan kendi kendine kırdırıldığı için adı da "tel kırma" olarak biliniyor. Gümüş, bakır, altın tellerle yüzyıllardır göz nuru ile işlenen motifler, genç kızların çeyizlerinin vazgeçilmezlerindedir. Tel kırma sanatının Midyatlı hanımların ellerinde yeniden hayat bulması çok sevindiricidir. Hanımlardan gelen yoğun istek üzerine unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı canlandırmak için bu kursu açtık."

Kursiyer Gülbeyaz Kaynak, Gercüş'ten geldiğini söyleyerek ''Tel kırma sanatı bugünkü hayat şartlarında hem mesleğimiz, hem de geçim kaynağımız olacak olması beni sevindiriyor. Aileme biraz olsun maddi açıdan katkı sunacağı be bu sanatı yaşatmak için sevinçliğim. Bu kursu açan ve emeği geçen herkese teşekkür" şeklinde konuştu.

Muhabir: Selahattin Erol

Yayıncı: Necdet Doğruyol
Kaynak: AA