" Gerçeklerin Tam, Dürüst ve Adil Biçimde Kabul Edilmesi Herkesin Çıkarına"

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olaylarına ilişkin gerçeklerin "tam, dürüst ve adil biçimde kabul edilmesinin herkesin çıkarına" olduğunu belirtti.

Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü ile ilgili açıklama yaptı.

"Bugün Meds Yeghern'i anıyor ve 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden birinde can verenleri onurlandırıyoruz" diyen Obama, "98 yıl önce, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1,5 milyon Ermeni'nin katledildiğini ya da ölüm yürüyüşüne zorlandığını" savundu.

Obama, "Sönen hayatları derinlemesine düşünmek ve yaşanan tarif edilemez acıları hatırlamak için duralım. Bunu yaparken, ABD ve dünya üzerindeki milyonlarca kişiye katıldık. Bunun yanında tarihin bu tür karanlık fasıllarının bir daha tekrarlanmamasına yönelik taahhüdümüzü kendi kendimize hatırlattık" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, kendisinin, 1915'te meydana gelen olaylara ilişkin bakışının değişmediğini ve bunu birçok kereler dile getirdiğini belirterek, "gerçeklerin tam, dürüst ve adil biçimde kabul edilmesinin herkesin çıkarına" olduğunu bildirdi.

Ülkelerin, "geçmişin acı unsurlarını da kabul ederek ve hesaplaşarak, dolayısıyla daha adil ve hoşgörülü bir gelecek için temel inşa ederek daha güçlü büyüyeceğini" ifade eden Obama, şöyle devam etti:

"Biz de ABD'de, kendi tarihimizin bazı en karanlık anlarıyla barışmak için uğraşırken, bu dersi kavrıyoruz. Zaten bu yoldan giden cesur Ermeni ve Türkleri de tekdir ediyoruz ve hükümetlerinin ve benim hükümetimin desteğiyle daha fazlasını yapmaya teşvik ediyoruz.

Ermeni halkının tarihi ve mirası, yenilmez ruhuyla ve çok büyük acı ve sıkıntılar karşısındaki büyük direnciyle iz bıraktı. ABD, Ermeni-Amerikalıların toplumumuza, kültürümüze ve topluluklarımıza yaptığı katkılarla daha güçlü hale geliyor. Bu katkıya; atalarının gurur duyacağı, demokrasiyi yaşatan ve insanların özgürlüğü ve haysiyetine saygı gösteren bir ulus inşa etmeye doğru çalışırlarken, Ermeni halkını destekleyerek yanıt veriyoruz.

Bugün Meds Yeghern'in dehşetini hatırlamak, hayatını kaybedenlerin anılarını onurlandırmak ve Ermeni halkına kalıcı bağlılığımızı teyit etmek için dünyanın her yerindeki Ermenilerle birlikte duruyoruz".

Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Ogün Duru
Kaynak: AA