İsrail, İspanya’yı Gazze’ye Konsolosluk Açmaktan Vazgeçirdi

İspanya hükümeti, İsrail’in itirazları üzerine, Gazze’ye fahri konsolosluk açma projesini askıya aldı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Kudüs’te bugün bir araya gelen İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, “Netanyahu’ya şu anda Gazze’ye konsolosluk açmanın muhtemelen uygun bir zaman olmadığını söyledim. Biz biraz acele ettik. Karar askıya alındı.” dedi.

Konsolosluğun, Gazze’yi kontrol eden Hamas örgütüne meşruiyet sağlayacağını savunan İsrail hükümeti, İspanya’yı bu fikrinden vazgeçirmeyi başardı.

İspanyol Dışişleri Bakanı Margallo, Filistin’in Birleşmiş Milletler’de (BM) gözlemci devlet statüsü elde etmesi için kullandıkları “evet” oyunu ve diğer 12 Avrupa ülkesiyle beraber İsrail’in yerleşim birimlerinden çıkan mallara özel etiket yapıştırma çağrısını ise savundu.
Öte yandan Margallo, İsrail’in 1,4 milyar Euro değerindeki Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayacak hızlı tren projesine İspanyol şirketlerin katılacağına olan inancını dile getirdi.

Gazze’ye yerli halktan ve maaşsız olmak üzere bir fahri konsolos atanacağı 1 Nisan’da İspanya resmi gazetesinde yayımlanmıştı.
Dışişleri Bakanı Margallo, Gazze Şeridi’nde İspanyol vatandaşların ihtiyaçlarına cevap vermesi için İsrail’in razı olacağı bir kimsenin araştırılacağını söylemişti.

İsrail devleti, Hamas’ın 2006’da seçimleri kazanmasından itibaren Gazze’ye ambargo uygulamakta ve 1,5 milyon insanın yaşadığı toprakları adeta açık hava hapishanesine çevirmiş durumda .