'Hayali Şehir'den gerçek kareler

''Bu resimlerde çok hayat var ama, bildiğinize, gördüğünüze benzemiyor, benzemeyecek de! Hayalbazlara malzeme çok.'' Editörlüğünü Haluk Çobanoğlu'nun yaptığı fotoğraf albümü 'Hayali Şehir' çıktı.

'Hayali Şehir'den gerçek kareler
Bülent Özşeker, Edmon Sefer ve Yeşim Tetik 'in ikinci kollektif çalışması “Hayali Şehir” kitabı, Haluk Çobanoğlu 'nun editörlüğü ve Orhan Tekelioğlu 'nun önsözüyle Espas Yayınları 'ndan çıktı.

Fotoğraf çalışmalarında 'Kentsel yaşam ortamlarını ' ele alan grup, toplumu doğrudan ilgilendiren kentsel ve ona dair insani meselelerin, 'mekan ve zaman ' bağlamında; gelecek nesillerin görsel belleğinde yer edinmesini amaçlamaktadır. Son yıllarda artık birçok kişinin görmezlikten gelemeyeceği büyük bir değişim sürecine tanıklık ettiği mega kent İstanbul 'daki bu değişim, bazı kesimleri mutlu etse de şehrin zengin mirasını da ortadan kaldırmaktadır.

Bu endişeler doğrultusunda 2008 yılından beri objektiflerini 'Sur' içindeki bölgeye yönlendiren grup günümüze kadar bir şekilde varlığını korumaya çalışan tarihi yarımada üzerinde bir anlamda da günümüz Türkiye'sinin yansımasını bizlere aktarıyor.
Haberin devamı ↓reklam

Fotoğraflardaki yaşamlar, bir yanında dünyanın her yerinden gelen turistleri ağırlayan, başka bir yanında ticaretin nabzının attığı, tarihi yarımadanın ayakta kalmaya çalıştığı diğer bir yanını temsil etmektedir.

Orhan Tekelioğlu 'nun tarihi yarımadanın sosyo kültürel geçmişi ve değişimi üzerine yazmış olduğu “Hayali Şehir” kitabının bir fotograf albümünün de ötesinde bu alanda yapılmış önemli kaynaklardan biri haline getiriyor.

Projenin editörlüğünü yapan Haluk Çobanoğlu 'na göre; “Bülent 'in, Yeşim 'in ve Edmon 'un bu proje çerçevesinde yakaladıkları gelişim, fotografa dair düşünüp söylediklerimizi büyük ölçüde doğrular cinsten. Uzun süre sebat eden, anlamaya, özenle biriktirmeye ve paylaşmaya çalışan, öznesi ile “iki susup, bir konuşan”, estetik düzeyi yüksek bir fotografçı portresiyle; sadece bir değil, üç fotografçıyla karşı karşıyayız! Aynı zamanda, onların emeği ve ortaya çıkardıkları iş, bize ortak bir projenin nasıl da “komplekssiz, paylaşımcı, sorunsuz” üretilebileceğini gösteren ve günümüzde az rastlanan türden “eşsiz” bir örnek. Öyle ki bir süre sonra “o fotografın kime ait olduğunun sorulmadığı” türden bir ilişki bu.”

Daha önce 'Kentsel Dönüşüm Projesi' adı altında şantiye alanına çvrilen 'Süleymaniye' semtine odaklanarak gerçekleştirmiş oldukları fotoğraf projesini 'Üçüncü Tepe' adı ile hem bir sergi hem de bir kitap olarak ortaya koyan grup, şimdi de 'Hayali Şehir' fotoğraf albümü ile bu alandaki çalışmalarına bir yenisi ekliyor.