Dışişleri Bakanlığı, İrak'taki Çatışmaları Kınadı

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irak'ın Kerkük kenti yakınlarındaki Havice bölgesinde çıkan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan çatışmaların kınandığı belirtilirken, "Yaralıların ülkemize getirilmesi dahil her türlü yardıma hazırız" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Irak ordu birlikleri tarafından Kerkük'ün Havice şehrinde göstericilerin bulunduğu bir mahalleye yönelik gerçekleştirilen operasyon sonucu aralarında göstericilerin ve ordu mensuplarının da bulunduğu onlarca kişinin hayatını kaybettiği, yüzü aşkın kişinin de yaralandığı büyük bir üzüntü ve endişeyle öğrenildiği belirtildi. Olaylarda hayatını kaybeden yaralılara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifa dileğinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Her zaman olduğu gibi, yaralıların ülkemize getirilmesi dahil her türlü yardıma hazırız. Irak'ın çeşitli bölgelerinde Merkezi Hükümetten çeşitli beklentileri dile getirmek üzere geçtiğimiz Aralık ayından bu yana yapılmakta olan, temel demokratik bir hakkın kullanımının bir ifadesi olan bu gösteriler bugüne kadar büyük ölçüde barışçı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Temennimiz, Iraklı kardeşlerimizin bu demokratik haklarını bundan böyle de barışçı, yasal ve meşru çerçevede kullanmalarıdır. 20 Nisan günü Irak’ın 12 vilayetinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin hemen ardından böyle bir olay yaşanması Irak'ın geleceğine ilişkin kaygılarımızı arttırmıştır. Irak'ın ve bölgemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde Irak makamlarının, Havice'deki son operasyon gibi, ülkede gerilimi daha da tırmandıracak adımlar yerine, karşılıklı anlayış ve sağduyuyla hareket ederek, iç barışı ve istikrarı sağlayacak, demokrasiyi güçlendirecek adımları süratle atmasını temenni ediyoruz."
Kaynak: İHA