Bakan Çelik, Kendisini Ağlatan Ünlü Oyuncuya Koltuğunu Devretti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde, 23 Nisan Ulusal Çocuk Bayramı dolayısı ile koltuğunu ‘Babam ve Oğlum’ filminin sevilen çocuk oyuncusu Ege Tanman’a devretti.

Filmin kendisini ve ailesini ağlattığını söyleyen Bakan Çelik, bakanlığının bu tür koltuk değişimlerine alışık olmadığını belirtti.

Tanman da bugünün önemine dikkat çekti. Tanman, çocuk işçiliğinde düzenlemeler içeren değişiklik teklifini Bakan Çelik’e sundu.
Bakan Faruk Çelik, Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora’yı ve yönetim kurulu üyesi oyuncuları makamında kabul etti. Mehmet Ali Alabora, Ali Kemal Sayın, Şebnem Sönmez, Tuba Erdem ve Babam ve Oğlum filminin ünlü çocuk oyuncusu Ege Tanman’dan oluşan heyet, 23 Nisan Ulusal Çocuk Bayramı dolayısı ile Bakan Çelik’e çocuk işçiliği ile ilgili bir yasal değişiklik önerisinde bulundu. Özellikle oyunculukla ilgili çocukların çalışma şartlarını düzenleyen teklifi sunan sendika temsilcileri, Bakan Çelik’ten destek istedi.
"TALİMATLAR AĞIR OLMASIN"
TBMM açılışının 93. yıldönümü vesilesi ile oyuncuları Bakanlık'ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çelik, bugün bir anlamda çocukların günü olduğunu belirterek, bu anlamlı günü çocuklara armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bugünün anısı ile rahmetle andığını söyledi.

Daha sonra sözü koltuk değişimine getiren Çelik, koltuk değişimin kendi bakanlığı için pek yaşanmayan bir olay olduğunu dile getirdi. Fakat Babam ve Oğlum filminin sevilen çocuk oyuncusu Ege Tanman’ın koltuğa oturmak için geldiğini belirten Çelik, Babam ve Oğlum filmini izlerken ailecek duygulandıklarını ve ağladıklarını söyledi.

Çelik, konuşmasının ardından bu anlımlı günde koltuğu Ege’ye devrettiğini kaydederek, talimatların ağır olmaması isteğinde bulundu.
ÇALIŞAN ÇOCUKLARA DİKKAT ÇEKTİ
Bakan Çelik’in koltuğuna oturan Ege Tanman da sözlerine TBMM’nin kuruluşunun 93. Yıldönümü dolayısı ile 23 Nisan Ulusal Çocuk Bayramı’nı kutlayarak başladı.

Bu vesile ile çalışan çocukları ilgilendiren bir açıklama yapmak istediğini dile getiren günün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Tanman, şöyle konuştu: "Dünyada ulusal ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olarak çalışan çocuğun oğlunu biliyoruz. Türkiye’de TÜİK’in açıkladığı çocuk işgücü verilerine göre de 893 bin çocuğun çalışma hayatında olduğu görülmektedir. Bakanlığım bu önemli sorunun çözümü için kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları, STK’larla ve üniversitelerle işbirliğini sürdürmektedir. 2005-2015 program dahilinde bazı projeler bakanlığım tarafından yürütülmektedir." diye konuştu.

Çocuk işçiliğinde şartların iyileştirilmesi için ne gibi çalışmalar yapacakları yönündeki soruya da Tanman, tarafların da katkısı ile iş kanunun 71. Maddesinin ek 1mevzuat çalışmasının yürütüldüğünü, bu çalışmanın sona gelindiğini ve bir çocuk oyuncular kampanyasının hazırlandığını bildirdi.
FARUK ÇELİK'TEN YENİ BAKAN TANMAN'A SORU
Günün Bakanı Tanman’a bir soru yönelten Faruk Çelik, 15 yaşından küçük çocukların çalışmasının yasak olduğuna dikkat çekerek, fakat sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çocukların çalışabileceği, dayanak olarak ta İLO sözleşmesi AB direktifleri olduğunu belirtti.

Bununla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunun görüldüğünü ifade eden Çelik, sivil toplum örgütleri ile bu işin bir noktaya gelmesi gerektiğini, taraflarla bu sorunu nasıl çözeceklerini sordu. Çelik’e cevap veren Tanman, şu ifadeleri kullandı: "Bunun için STK’larla çalışmalarını sürdürüyoruz. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için zamana bağlı program ve politikalar çerçevesinde, bakanlığımız ve taraflar iş kanunun 71. Maddesinin ek 1 mevzuat düzenlemesini gerçekleştiriyoruz."
ALABORA: TEKLİF HİÇ BEKLETİLMEDEN MECLİSE İNMELİDİR
Bir gazetecinin sorunun çözümünde işçi ve işverenlerle görüşmenin zorluğuna dikkat çekmesi ve bu konuyu nasıl çözeceklerini sorması üzerine de Tanman, sözü Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora’ya attı. Çocuğun söz konusu olduğu yerde işçi ve işveren pazarlığının söz konusu olamayacağını belirterek, "Çocuklar hepimizin önceliği olmalı. O yüzden koordinasyon çalışması ile bir yasa teklifinin bence acilen hemen yarın TBMM’ye indirilmesi gerekiyor. Bu çalışma çocuk işçiliği ile ilgili sembol bir çalışmadır. Çocuk işçiliği hiçbir şekilde mazur görülecek bir şey değildir. Tek istisna kültürel ve sanatsal faaliyetlerde çalışan çocuklardır, o da çok kısıtlıdır. Zaten hazırlanan yönetmelik taslağı da uluslar arası standartlarına göre çok kısıtlı bir hale getiriyor. Onun için bu çocuk işçiliği için sembol bir çalışma." sözlerini dile getirdi.
BAKAN ÇELİK'TEN DESTEK SÖZÜ
Konuşmaların ardından Tanman, bakanlığa sunulan teklif ile ilgili bilgi verdi. Teklifin çocukların iş koşullarının, çalışma sürelerinin ve sağlık sorunlarının düzenlenmesini kapsadığını belirtti.

Daha sonra Bakan Faruk Çelik, Tanman’a kalem hediye ederek, getirilen teklifin dikkate alınacağını ve destekleneceğini bildirdi. Çelik, oyuncu Alabora’ya da çini hediye etti.