Kosova'da 23 Nisan ve Kosova Türkleri'nin Milli Bayramı Kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Kosova Türkleri'nin Milli Bayramı vesilesiyle, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan tarafından resepsiyon verildi.

Kosova'da 23 Nisan ve Kosova Türkleri'nin Milli Bayramı Kutlandı
Kosova ile Türkiye'nin kurum ve kuruluş temsilcilerinin hazır bulunduğu resepsiyon, bayram havası içinde geçti. Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği rezidansında verilen resepsiyona katılanları selamlayan Büyükelçi Songül Ozan açıklamasında, "Kosova ile Türkiye'nin kaderi, sevinci ve üzüntüsü ortak, her şeyimiz ortak. Tabi ki bayramımız da ortak" ifadesini kullandı. 23 Nisan'ın TBMM'nin 93. kuruluş yıldönümü olarak, Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği barış, sevgi, dostluk bayramı olarak kutlandığını hatırlatan Ozan, burada 23 Nisan'ın 5 yıldan beri anayasal hakları olarak, Türk topluluğunun bayramı olarak Kosova genelinde kutlandığını belirtti.

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da, Ulusal Egemenlik Bayramı, Çocuk Bayramı ve Kosova Türkleri'nin Milli Bayramı olmak üzere 3 bayramı kutladıklarını, bir ve beraber olmanın da 4’üncü bayram olarak nitelenebileceğini söyledi.

Yağcılar, 5 yıldan bu yana Kosova Türkleri'nin bayramı vesilesiyle farklı etkinlikler düzenlediklerini ve bu etkinlikler kapsamında gelecek nesillere aktarılacak eser oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kutlamalar için Kosova’ya gelen ve Türkiye heyeti içinde yer alan CHP Milletvekili Melda Onur da, burada bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Hem Türkçe'nin konuşulduğu bir alan, hem soydaşlarımızın olduğu bir alan gerçekten heyecan verici” dedi

Göçmen bir ailenin kızı olarak Kosova'nın kendilerinin de biraz toprakları sayıldığını kaydeden Onur, Kosova ile ilgili bir hatırasını anlatarak, 10-11 yıl önce bir sivil toplum kuruluşunda çalışırken, o zaman ilk kez Kosova’ya geldiklerini, o zamanların zor zamanlar olduğunu, yine 23 Nisan tarihinde Kosovalı çocuklara Türkçe kitap ve Türk bayrakları ile kırtasiye malzemesi getirdiklerini ve büyük bir coşku yaşadıklarını anımsattı.

AK Parti Milletvekili Gülay Dalyan ise yaptığı konuşmada, TBMM'nin kuruluşunun 93’üncü yılını kutlarken, milletvekili olarak ata toprağında bulunmanın keyfini yaşadığını vurguladı. Dalyan, “Milletvekili olarak, bir Rumeli kızı olarak, bu toprakların bir kızı olarak burada bu bayramı kutlamak, benim için büyük bir mutluluktur” diye konuştu.

KDTP'nin Kosova Meclisi'ndeki Milletvekili Müferra Şinik de, 23 Nisan'ı, hem Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, hem de 5 yıldan bu yana Kosova Türkleri'nin Milli Bayramı olmak üzere çifte bayram olarak kutladıklarını, dolayısıyla bayramları kutlamanın tatlı gururunu yaşadıklarını aktardı.

Kosova Meclis Başkan Yardımcısı ve KDTP’nin Kosova Meclisi’ndeki Milletvekili Enis Kervan da, Türkiye’nin Kosova’da gücünün kat kat daha fazla hissedildiğini, bunun göstergesinin de 23 Nisan'ın ortak bayram olduğunu kaydetti.

Tüm Kosova kurumlarının 23 Nisan Türk Milli Bayramı'nı kutladığını ve Kosova Türklerini ağırladıklarını söyleyen Kervan, “Bu, bizim için ayrı bir mutluluktur. Çünkü Türkiye'nin Kosova'da ayrı bir sesi oluyoruz. Ne mutlu bize ki Türkiye’ye buralardan, bizi biraz öksüz bırakıp giden bazı kardeşlerimiz buraları ziyaret ederek, hasretliği telafi ediyorlar” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Priştineli ilkokul öğrencileri tarafından 23 Nisan şarkısı söylendi. Çocuklara daha sonra hediyeler dağıtılarak, toplu fotoğraf çekildi.
Kaynak: İHA