Çin Depreminde Bilanço Ağırlaşıyor; Rusya Yardım Ekibi Gönderdi

Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Lushan ilçesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından bilanço ağırlaşırken, Rusya bölgeye 198 kişilik kurtarma ekibi gönderdi.

Çin Sivil İşler Bakanlığı depremde ölenlerin sayısını bugün 188 olarak açıkladı.

25 kişinin de kaybolduğu depremde yaralı sayısı ise 11 bin 950. Yaralılardan yaklaşık bininin hayati tehlikesi bulunuyor. Bakanlık ayrıca deprem bölgesine yapılacak yardımların şeffaf olması çağrısında da bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı, dün "Şimdilik yardıma ihtiyacımız yok'' açıklamasını yapmıştı. Çin Gümrük Genel İdaresi de deprem bölgesine gönderilecek yardımlar ile döviz işlemlerine kolaylık sağlanacağını bildirdi.
Depremin vurduğu ve durumun en vahim olduğu yerlerin başında şu an halen karayoluna kapalı olan 60 bin nüfuslu Baoxing ilçesi geliyor. Rus kurtarma ekibi de buraya sevk edilecek. Bölgede elektrikler yok. İçme suyu sıkıntısı var. Çadır ve aynı zamanda tıbbi malzemeye ihtiyaç duyuluyor. Buradaki evlerin yüzde 65’inin yıkıldığı da belirtiliyor. Açılan yollar, artçı depremlerden dolayı yeniden kapanırken, ulaşım havadan helikopterlerle yapılıyor ilçeye. Burada ayrıca telefon hatları da çalışmıyor. Sadece uydu telefonlarıyla iletişim sağlanıyor. Rakımı 4 binin üzerindeki dağların eteklerinde yer alan bu bölgede şu ana kadar 2 bin 163 artçı deprem oluştu.
Enkazdan sağ çıkarılma için son 12 saat kaldı. Zira depremden sonra 72 saat hayat kurtarma için çok önemli görülüyor.
Tıbbi yetersizlikten dolayı bazı ameliyatlar anestezi yapılmadan yapılıyor.
Depremin merkezi 1,5 milyon nüfuslu Yaan şehrine 18 bin asker ve polis sevk edilirken, bunlardan 10 bininin bölgeye ulaştığı kaydedildi. Can kurtarmanın ön plana alındığı depremde bazı yerleşim yerlerine sadece sağlık ekipleri ile kurtarma ekiplerinin gitmesine müsaade ediliyor. Öte yandan salgın hastalıklara karşı da önlemler alınıyor.
Bu arada 1,72 milyon kişinin etkilendiği deprem nedeniyle BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Çin’e başsağlığı mesajı gönderdi.
Çin borsası da deprem nedeniyle günü düşüşle kapadı. Şanghay Bileşik Endeksi, günü yüzde 0,11 yada 2,47 puan düşüşle 2,242.17 puandan kapadı.
Diğer yandan Baoxing ilçesinde depremin ardından dün Halk Hastanesi’nin bahçesindeki çadırda Zhang Jiang adlı kadın sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi.
Yıkıcı bir depremin ardından bugün Tianquan ilçesindeki Tian Quan Lisesi'nde üniversite sınavına girecek öğrenciler, dışarıda oluşturulan geçici çadırlarda ders başı yaptı.
Bölgeye dün yağan yağmurun önümüzdeki bir kaç gün içinde de yağacağı tahmin ediliyor. Bölgedeki hava sıcaklığı ise 25 derecenin üzerinde .