Ahali Mübadelesi'yle Aksaray'dan Yunanistan'da Göçen Yunanlılar, Edirne'deki Müzeleri Ziyaret Ettiler

Ahali Mübadelesiyle Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinden göçerek Yunanistan'ın Yeni Gelveri köyünü kurup, yerleşen müzecilik faaliyetleriyle ilgilenen Yunanlı grup Edirne'deki müzeleri gezdi.

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Elçi Metin Kılıç'ın daveti üzerine Edirne'ye gelen müzecilik faaliyetiyle ilgilenen 60 kişilik Yunanlı grup, Selimiye Camisi, 2. Bayezit Sağlık Müzesi ve Külliyesi, İslam Eserleri Müzesi'ni gezdi.

Yunanlı grup, daha sonra Edirne Valiliği ve Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği'nce kendileri için düzenlenen yemeğe katıldı.

-Yunanlılar'dan "Konyalım" türküsü

Yemekte, Yeni Gelveri halk oyunları ekibi iki ülke vatandaşlarını aynı sahnede buluşturdu. Balkan türküleri seslendiren müzisyen Evrim Kaşıkçı'nın ezgilerine eşlik eden Yunanlı grup üyeleri "Konyalım" türküsünü Türkçe olarak seslendirdi.

Halkoyunları ekibinin kaşıkla oynadığı yöresel oyunlarına Elçi Kılıç da eşlik etti.

Yemeğe Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak ve Yunanistan Edirne Konsolosu Katerina Varvarigou da katıldı.

-Yunanistan'daki müzede Kapadokya'dan eserler var-

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi elçi Metin Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kavala şehrinin Yeni Gelveri kasabasından gelen konukların, 'Ahali Mübadelesi'yle Aksaray'ın bugünkü ismi Güzelyurt olan Gelveri ilçesinden Yunanistan'a gittiklerini söyledi.

Geçen yıl Yeni Gelveri'ye yaptığı ziyarette, müzeleri ziyaret ettiğini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Yeni Gelveri'deki müze de aynı Edirne'deki Sağlık Müzesi gibi Avrupa Konseyi müze ödülü almış müzelerden biri. Müzede, Kapadokya bölgesinden 1900'lü yılların başına ait birçok eserin bulunduğunu gördüm. Kendileri Türkiye'deki şehirlerle işbirliği arayışı içindeydiler. Kendilerini Edirne'ye davet ettik. Edirne'de Sağlık Müzesi'ni ve diğer müzeleri gezdiler. Dolayısıyla hem müzecilik konusunda hem de Osmanlı dönemindeki adetler konusunda ortak çalışmalar yapabileceklerini gördüler."

Elçi Kılıç, Edirne ve Yeni Gelveri'nin arasında kültürel köprü kurma çalışmaları kapsamında eski Gelveri tarihini yansıtan eserlerin yer aldığı kitapçık yayımlayacaklarını kaydetti.

-Her yıl Kapadokya'ya gidiyorlar-

Kapadokya Etüdleri Merkezi Müdürü Kaplanis Iosofidis 1981 yılında başladıkları müzecilik çalışmaları kapsamında çok geniş bir koleksiyon oluşturduklarını, çocuklarının Kapadokya'yı öğrenmeleri için yaklaşık 30 yıldır, her yıl bölgeye gezi düzenlediklerini söyledi.

Edirne'nin tarihi açıdan zengin bir şehir olduğunu ifade eden Iosofidis, "Şimdiye kadar Edirne'yi bilmiyorduk. Bugün anladık ki Edirne müzeleri ve kültür alanlarıyla çok geniş bir kültür alanı. Biz Yunanlılar sadece İstanbul tarihi açıdan zengin zannediyorduk. Edirne'nin üstünden bir adım atıp İstanbul'a gidiyorduk. Sağlık Müzesi'nin bir benzerinin dünyada olmadığını düşünüyorum. İslam Eserleri Müzesi, Mimar Sinan'ın yaptığı büyük cami gerçekten güzel. Bugünden sonra Edirne'ye başka bir gözle bakıyoruz. Bundan sonra sık sık geleceğiz" diye konuştu.

Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran

Yayıncı: Zeki Gümüş
Kaynak: AA