İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır'da 3.5 Milyon Liralık Çiçek Alım Protokolü İmzaladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 63 milyon TL'nin üzerinde çiçek alımı yaptığı Bayındır ilçesindeki üreticilerle, 3.5 milyon liralık yeni bir sözleşme imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır'da 3.5 Milyon Liralık Çiçek Alım Protokolü İmzaladı
Sözleşmeli üretim modelini benimseyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır Dutluköy mevkiinde düzenlenen törende, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 4 milyon adet mevsimlik çiçek, yer örtücü, ağaç ve ağaçcık alımına ilişkin 3.5 milyon liralık protokol imzaladı. Bayındırlı ve çevre bölgelerden üreticilerin de yoğun katlım gösterdiği törende protokole, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan imza koydu.

Protokol imza töreninde İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük başta olmak üzere kalabalık bir davetli topluluğu da hazır bulundu.

Küçük Menderes bölgesinin kalkınması için 2007 yılından bu yana bölge üreticilerinden toplam 63 milyon 200 bin liralık tarım ürünü satın aldıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Emme basma tulumbaya ilk suyu koyduk. Başarının bir kısmı bizdeyse, daha büyük kısmı da bu kooperatifte örgütlenmiş çiftçilerimizde ve kooperatif yöneticilerimdedir" dedi.

Üretici kooperatiflerine bir uyarıda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tekstil sektöründe birlik olarak büyük bir başarıya imza atan ve bir zamanlar Türkiye'de ihracat şampiyonu olan EGS Holding'i örnek gösterdi. Başkan, "Çok önemli bir marka olan, kalkınma modeli olarak üniversitelerde vaka olarak incelenen EGS'nin 4 bine yakın ortağı ne yazık ki, belli zaafiyetlerden dolayı bugün kayba uğradı. Kooperatifçilik, birlik, büyümek güzel şeyler ama en önemli olan ayağını yorganını göre uzatmak ve hiçbir zaman hesabı kitabı bırakmamak. Eğer üretim gücüne tek başına ulaşamıyorsak, üreticileri birleştireceğiz. Böylece kooperatif ya da birlik pazarda büyük oyuncu olur" dedi.

“HOLLANDA İLE YARIŞACAĞIZ“

Bayındır'ın çiçeğinde bir zamanlar çeşit ve kalitenin sınırlı olduğunu, ancak son yıllarda Türkiye'de "çiçekçiliğin başkenti" olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki iş, sadece alışveriş yapmak, üreticinin cebine para koymak değil. Şahıslara, bankalara borcunuzu ödeyin dedim, paranızı işin gelişmesi için kullanın diye bangır bangır bağırdım. Üreticilerimiz de sağ olsunlar, bu sözlerden bir pay alılar. Bugün çiçekçilerimiz ekonomik olarak güçlendiler, ihracat yapar hale geldiler. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere dışarıya çiçeklerini satıyorlar. Önce Türkiye'ye açıldılar, sıra Avrupa'ya çiçek satmaya ve Hollanda'yla yarışmaya geldi. Hollanda gibi sınırlı toprakları olan bir kentin, denizi doldurarak yaptığı tarımla, böyle verimli ovaları olan bir yerin yarışması iş bile değil. Yeter ki biz birbirimize güvenelim."

Bütünşehir Yasası'nın çıkmasından sonra havzayı bütün olarak ele aldıklarını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Küçük Menderes Havzası'na da bütüncül baktıklarını ve çözümleri de bütüncül olarak üreteceklerini açıkladı.

Birçok kooperatif, birlik ve üretim yapan resmi kurumdan alışveriş yaptıklarını kaydeden Başkan, topyekun kalkınmayı sağlamak istediklerini belirtti.

Başkan, bu çalışmalara yasa çıkmadan daha önce başladıklarını ve yeni bağlanan yerleri ekiplerle şimdiden gezdiklerini kaydetti.

“SANAYİ ATIKLARI MAALESEF KÜÇÜK MENDERS'E AKMAYA DEVAM EDİYOR“

Sanayi atıklarının Küçük Menderes'e akmaya devam ettiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bugünkü vahşi üretim sürdüğü, evsel atıklar arıtmasız şekilde Küçük Menderes'e akıtıldığı sürece, ne toprağımızı ne Küçük Menderes'i korumak, ne sağlıklı ürün yetiştirmek, ne de denizimizi korumak mümkündür. Bugüne kadar yaptığımız arıtmalarla bir nebze de olsa çevreyi korumak için çalışmalar yaptık ama bunun yeterli olmadığını bizim kadar üretim yapan vatandaşlarımız da biliyor. Küçük Menderes'teki sanayicilerin arıtmalarını yaparak burayı koruması gerekiyor. Sanayicilerin denetlenmesi görevi de İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ndedir. Onları buradan göreve çağırıyorum."

Yaklaşık iki yıldır Büyükşehir Belediyesi Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ile İl Tarım Müdürlüğü'nün Arıkbaşı'nda 600 dönüm arazide bir çiçekçilik organize bölgesi kurması için çalıştıklarını da hatırlatan Kocaoğlu, "Prosedürler devam ediyor. Elbirliğiyle inşallah bunu da aşacağız ve Organize Sanayi Bölgesi'ni kuracağız. İl Genel Meclisi'ne ve Başkanı'na buradan teşekkür ediyorum. Organize Bölge'nin sulamasında kullanılacak olan gölet de bitti ve su hazır" diye konuştu.

“BİZİM İLÇEMİZ ARTIK ÇİÇEKÇİLİKLE ANILIYOR“

Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, seçimlerde üreticilere çiçekçiliğin gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdiklerini hatırlattı. Kertiş, "Her şehir bir markayla anılır. Bizim ilçemiz, Türkiye'de nüfus başını düşen en yüksek zeytin ağacı düşen ikinci şehir. Ama zeytinle anılmamız mümkün değil. Çiçekçiliği bir marka haline getirmek için 4 yıldır üreticiyle el ele çalışıyoruz. Çiçekle Bayındır artık özdeşleşti. Uluslararası düzeye taşıdığımız festivalimizle iddialıyız. Geçen yıl 700 bin ziyaretimiz oldu. Bu yıl hedefimiz 1 milyon ziyaretçi" dedi.

Kertiş, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun desteğiyle küçük Hollanda haline getirmek istiyoruz. Başkanımıza bize tutkal vazifesi yapmasıyla çok büyük görev düşüyor. Bunu yapacağından eminiz" dedi.

"HEDEFİMİZ DÜNYA ÜLKELERİNE ÇİÇEK SATMAK“

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, Bayındır'da çiçekçiliğin gelişmesine en büyük rolün Bayındırlı üreticilerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.

Sümerkan, Bayındır'ın bilinirliğinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kooperatife el atması ve aracıları devre dışı bırakarak Bayındırlı üreticiden çiçek almasıyla başladığını belirtti.

Sümerkan, "Sözleşmeli üretim modeliyle hem üretimimiz hem de üretici sayımız arttı. Aziz Başkan'a tüm Bayındırlılar adına teşekkür ediyorum. Türkiye'ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonuyla çok güzel bir model oluştu. Sözleşmeli üretim modeli, Bayındır'dan sonra bir çok kooperatifle üretim modeli çeşitlendi" şeklinde konuştu.

Ersoy Sümerkan, yerörtücü ve mevsimlik bitkide dünya standartlarının uygulandığını belirterek, şöyle devam etti: "Bunun öncüsü ve destekçisi Büyükşehir Belediyesi'dir. Bundan 9 sene önce bir bisikletimiz bile yoktu. Şu anda 17 bin metrekarelik bir alan, lojistik destek sağlayabilecek araçlarımız var. Şu anda da yeni tesisimizi kuracağız. Aziz Başkanımın her zaman söylediği gibi, önce kendimize güvendik ve ana sermayemizle iş yaptık. Bize ışık veren Aziz Başkan'dır. Hedefimiz Azerbayzcan, Libya, Irak gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa'ya da çiçek satmaktır.“

“BAYINDIR, ÇİÇEKÇİLİK SEKTÖRÜNDE ARTIK VİTRİN BİR İLÇE“

Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas ise, Çiçekçilik sektörünün Bayındır'da bir vitrin olduğunu söyledi.

"Bayındır'da çiçekçiliğin yanısıra süt üretimini de destekleyen, bu konuda ilk tuğlayı koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na üreticiler adına teşekkür ediyorum" diye konuşan Kaymakam Makas, üretim yolları ve Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi'nin yapımı konularından Büyükşehir'den destek istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007-2013 yılları arasında Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden toplam 11 milyon 817 bin 524 TL tutarla 22 milyon 816 bin 676 adet ağaç, çalı grubu, mevsimlik, yer örtücü bitki aldı. Büyükşehir, söz konusu yıllar arasında sözleşmeli üretim modeliyle kooperatiflerden toplam 63 milyon 188 bin 400 TL'lik alım gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA