Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi’nin Temeli Atıldı

Yozgat Bozok Üniversitesi Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kamus alanı içerisinde düzenlenen temel atma törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Bozok Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, belediye başkanları daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile aile dostu olduğunu ifade ederek, kendisi ile gönül bağlarının çok eskilere dayandığını söyledi.

Temeli atılacak merkezin hayırlı uğurlu olmasını dileyen Çiçek,” Üniversiteler toplumun tolokmotifi, üniversiteler toplumla bütünleşirlerse toplumla kaynaşır, toplumun ihtiyaç ve beklentilerine uygun insanları yetiştirebilirlerse emin olun üniversite yatırımından daha faydalı bir başka yatırım söz konusu değildir. Ancak üniversite dediğimizde sadece bina, tahta ve sıralardan ibaret değil, tam tersi üniversite değdiğiniz zaman kütüphanedir, araştırma merkezlerdir laboratuarlardır, bunlardan yoksun olan bir üniversitenin içi boştur. Türkiye’de 165 ‘in üzerinde üniversite oldu. Nasıl Türkiye 2023’te dünyanın ilk on ülkesi arasında olmak hedefi varsa, bu üniversitenin de bir hedefi bir iddiası olmalı. Diploma tek başına bir şey ifade etmez, bunu her yerden alırlar her yerden verirler, hatta bir komşu ülkenin diplomalarını kabul etmiyoruz çünkü bir büroda doldurup veriyorlar. Türkiye’ye geldiğinde diplomam var diyorlar diploma bir şey ifade etmiyor. Türkiye ilk ona girecekse bence üniversite bir gelecek tasavvuru ortaya koymalı ve Türkiye’nin ilk on üniversitelerinden birisi haline gelmelidir. Yoksa üniversite Yozgat için sadece çok sayıda öğrencinin okuduğu ve çarşıdan alışveriş yapan kitleden ibaret kalacaksa bunun Türkiye’ye de Yozgat’a da hiçbir faydası olmaz” dedi.

Yozgat’ın dışında Yozgat’tan fazla yaşayan insanın bulunduğunu ve bunun her defasında söylendiğine değinen TBMM Başkanı Çiçek, “Ekmeleddin bey burada yaşamadı. Ama aradan bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen Yozgat’ı unutmadı. Belki de yapılabilecek en hayırlı hizmeti Yozgat’a kazandırmak suretiyle örnek bir hemşehri olduğunu gösterdi. Bu başkalarına da örnek olsun. Hayat sadece para kazanmak, şöhret kazanmak değil. Adam gibi yaşamak biraz da başkaları için de yaşamaktır. Belki de tümüyle başkaları için yaşamaktır. Onun için bu hizmetin buraya kazandırması bence son derece önemli ve anlamlıdır. İnşallah imkanı olan ilmi olan serveti olan başka hemşehrilerimize de örnek olsun kuru kuruya da Yozgatlılık olmuyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, temelini atılan Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih, Kültür ve Araştırma ve Uygulama Merkezinin Yozgat için Türk ilim alemi için hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Yozgat'ın iftihar ettiği değerli biri şahsiyet olduğunu ifade eden Bozdağ, “İhsanoğlu bey Yozgat'ın evladıdır, büyük bir bilim insanındır. Hem ülkemizde hem de ülkemizin dışında Türk medeniyetine Türk kültürüne, tarihine İslam medeniyetine, tarihine, kültürüne çok önemli eserler kazandırdığı gibi çok değerli insanlarda yetiştirmiştir. Sadece Türkiye'de değil Dünyanın başka ülkelerinde de çok değerli bilim insanların yetişmesine katkıda bulunmuştur. İhsanoğlu’nun kitapları ile kurulacak kütüphane ve araştırma merkezinin birçok bilim adamı ve araştırma görevlisinin bilimsel çalışmalarına kaynak sağlayacaktır. Katkılarından dolayı İhsanoğlu’na teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar ise, Bozok Üniversitesinin hızla geliştiğini belirterek, ‘Üniversitemizin önündeki engelleri süratle aşarak, yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan gecikmeleri bertaraf ederek öncelikle yarım kalan yatırımlara ağırlık verdik. Bu kapsamda iktisadi ve idari bilimler fakültesi ek binası, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi, merkezi laboratuar binasını hizmete açarak üniversitemize fiziki alan kazandırdık. TOKİ ile yapılan sözleşme çerçevesinde rektörlük hizmet binası mimarlık mühendislik ek binasının temeli atılacak. Şuanda temelini atmakla gurur duyduğumuz Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi kıymeti ölçülemez eserlerle üniversitemizin değerini daha da artıracaktır. Üniversitemizin hasretle beklediği tıp fakültesi morfoloji binası hak ettiği yeri alacaktır. Bize her konuda destek olan siyasilerimize, hayırsever iş adamlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da, kendisinin Yozgat'ın ve Türkiye'nin dışında doğduğunu belirterek, “Fakat Yozgatlı bir babanın Yozgat hakkında söylediklerinden daha fazla söylemedikleri ifade ettiklerinde daha fazla etmediklerini emsal ederek yaşayan bir Yozgatlıyım. İçerisinde babamdan da kalan eserlerin bulunduğu yüz yıllık 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazmalarından oluşan kütüphaneyi yanında sanat eserleri ve kendisine devlet başkanları tarafından takdim edilen nişan ve hediyeleri de kurulacak olan merkeze bağışlıyorum” diye konuştu

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’a plaket verdi. Daha sonra Prof. Dr. İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temeli atıldı.
Kaynak: İHA