Makü Öğrencileri Lösemi Hastaları İçin İlik Bağışında Bulundu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi öğrencileri, kemik iliği bekleyen yaklaşık 12 bin lösemi hastası için kemik iliği bağışında bulundu.

Matematik Bölümü öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında, MAKÜ’de kemik iliği bağışı standı açtı. Burdur Organ Nakil Koordinatörlüğü ile koordineli yapılan projede öğrencilerden alınan kan örnekleri, İstanbul Çapa tıp Fakültesi'ne gönderiliyor. Organ bağışının sık gündeme geldiğini, fakat daha önce ilik bağışını duymadığını söyleyen MAKÜ Sınıf Öğretmenliği öğrencisi Seda Toktok, insanların, bilmedikleri için ilik bağışından korktuklarını söyledi.

İlik bağışında bulunduğunu anlatan Seda Toktok, lösemili hastalara ümit olacaklarını aktardı. İlik bağışının, herkesin toplumsal sorumluluklarını yerine getirmesi için önemli bir adım olduğunu vurgulayan MAKÜ Öğrencisi Nejat Aslan ise “Lösemi hastalığı, Akdeniz Anemisi hastalıkları topluma yükü olan hastalıklar. Onun için birine yardım etsek ne mutlu bize. Her insanın yapması gereken önemli davranışlardan biri.” dedi.

Öğrencilerden alınan kanın, Çapa Tıp Fakültesi'ne gönderildiğini bildiren Burdur Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Aysel Karaçam da kanların alıcı hastalarla karşılaştırıldığını anlattı. Eğitim Fakültesi'nde 2 gün bağış alacaklarını ifade eden Karaçam, “Şimdiden, umduğumuzdan daha çok gönüllü vericiyle karşılaştık. Bu da bizi memnun etti. Alınan kanların birçok hastalığa umut olacağını düşünüyoruz. Biz şu anda DNA karşılaştırılması için iki tüp kan alıyoruz. Uyduğu taktirde iki şekilde kök hücre alınıyor. Birincisi, genel anestezi altında kalça kemiğinden. İkincisi de koldan aşı yapılarak kök hücrelerin kana karışması sağlanıyor ve kandan alınıyor.” ifadelerini kullandı. MAKÜ’deki kemik iliği bağışı standında, ilik bağış formu dolduran öğrencilerden kan örneği alındı .