Gül: Türkiye, Letonya'nın İşgalini Tanımayan 6-7 Ülkeden Biri

Resmi ziyaret için Letonya'nın başkenti Riga'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya-Türkiye İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Letonyalı mevkidaşı Andris Berzins ile iki ülkeden işadamlarını cesaretlendirmek için bu foruma katıldıklarını vurgulayan Gül, "Bu buluşmadan sonra umarım aranızda daha çok iş ortaklıkları oluşur." dedi.

Letonya ile ilişkilerinin çok eskilere dayandığını hatırlatan Gül, "Önümüzdeki yıl Letonya ile diplomatik ilişkilere başlayışımızın 90. yılı olacak. Naziler ve Sovyetler'in Letonya işgallerinin hiçbirini Türkiye tanımamış. Biraz önce gezdiğim müze buna şahittir. Türkiye'nin ne kadar sağlam durduğunu bu müzeyi gezdiğinizde görebilirsiniz. Türkiye, Letonya'nın işgalini tanımayan 6-7 ülkeden ülkeden biri." diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyeliğini Letonya'nın güçlü bir şekilde desteklediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "Siyasi ilişkilerimiz böyleyken ekonomik ilişkilerimizin de gelişmesi gerekir. İki ülke arasında şu anda 300 milyon dolarlık ticari ilişki bulunuyor ama bu yetersiz." dedi.

Gül, Letonya'da nitelikli işgücü olduğuna dikkat çekerek, "2 milyon nüfusu olan bu ülkede 34 özel 22 devlet üniversitesi var. Gayet nitelikli nüfusa sahip. Burası beraber çalışılabilecek, iş yapılabilecek bir ülke. İşadamlarımızın dikkatini bu konuya çekmek istiyorum." diye konuştu.

Letonya'nın ekonomik performansının da gayet iyi olduğuna dikkat çeken Gül, "AB'deki ekonomik krizde kendi reçetesiyle çıkmasını bilmiş bir ülke. AB'nin en hızlı büyüyen ülkelerden birisi. Türkiye de kendi kararlılığıyla krizden çıkmıştı." ifadelerini kullandı.

Kolay iş yapılabilirlik endeksinde Letonya'nın 25. sırada olduğunu kaydeden Abdullah Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "İki ülke ilişkilerinde en önemli konulardan biri ulaştırma. THY 2006'dan bu yana uçuyor bu ülkeye ve GAMA gibi birçok şirketimiz bu ülkede faaliyet gösteriyor. Letonya trenleri Riga'dan Litvanya, Beyaz Rusya ve Ukrayna'dan Odesa'ya kadar geliyor. Buradan Karadeniz üzerinden bizim limanlarımıza bağlantılar yapılabilecek. Türkiye ve farklı coğrafyalardan mal ve ürünler taşınabilecek."

Türkiye'nin son yıllarda ekonomik olarak büyük gelişmeler gösterdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi ve çok hızlı büyüyen bir ülke. Dünyanın her yeriyle irtibatı olan büyük bir ülke. Türkiye en çok yatırım yapılan ülkelerden birisi. Gelin ülkemizde siz de yatırım yapın." diyerek Letonyalı işadamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti. Türkiye'deki bankacılık sisteminin çok sağlam olduğuna dikkat çeken Gül, "Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranının yüzde 17. Çok az ülkede görürsünüz bunu. Türk işadamları özellikle inşaat olmak üzere yurtdışında büyük işler yapıyor. Çin'den sonra en büyük müteahhitlik şirketleri Türkiye'de." sözlerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Gül, birçok ülke Afrika'da büyükelçiliklerini kapatırken Türkiye'nin bu bölgede yeni büyükelçilikler açtığına ve Afrika'da birçok ülkeye THY'nin direkt uçuş gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Forumun sonunda ayrıca MÜSİAD ile Letonya İşverenler Konfederasyonu arasında işbirliği anlaşması imzalandı .