Özel Sınıfta Zihinsel Engelliler Eğitim Görüyor

Mili Eğitim Bakanlığı tarafından 2006 yılında uygulamaya konulan zihinsel engelliler için özel sınıfların oluşturulmasıyla Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda 7 yıldır eğitim veriliyor.

Özel Sınıfta Zihinsel Engelliler Eğitim Görüyor
2006 yılından itibaren faaliyette olan özel eğitim sınıfları zihinsel engelli çocukların umudu oldu. Yönetmeliğin amacı, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin genel ve mesleki eğitim görme haklarından yararlanabilmelerini sağlamak.İlçede 7 yıldır zihinsel engelli öğrencilere eğitim veren özel eğitim sınıfı Akdağmadeni’nde ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Okul bünyesinde tahsis edilen bir sınıfta 15 öğrenci ve 4 öğretmen, 2 sınıf şeklinde derslere devam ediyor.Namık Kemal İlköğretim Okulu Müdürü Nazım Altun, 2006 yılında uygulamaya konulan projenin ilçelerinde sadece kendi okullarında hayata geçirildiğini söyledi.

Altun, "2006 yılında bu özel eğitim sınıfı okulumuzda başladı.

Şuanda 15 öğrencimiz var. Bu 15 öğrencimizin hepside öğrenmek ve okumak istiyor. Türkçeyi daha düzgün konuşmaya başladılar. İnşallah bu çocuklarımızı istediğimiz seviyeye getirmeye çalışacağız. Bunları topluma kazandıracağız. Çocuklarımızın hepsinin de durumları iyi. Bu öğrenciler aileleri tarafından tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu alınarak okula başlamıştır. Ailesinin fark edemediği çocukları ise rehber öğretmenler aracılığıyla rehberlik araştırma merkezlerince belirleniyor. Tanı konulan çocuklar durumlarına göre milli eğitim bünyesindeki özel eğitim sınıflarına veya özel eğitim kurumlarına kayıt yaptırabiliyor." dedi.

Altun, zihinsel engelliler için eğitim veren sınıfların yeterince bilinmediğini bu gibi çocukları olan ailelerin çocuklarını geleceğe daha iyi hazırlamaları için mutlaka okullarına göndermeleri gerektiğini ifade etti.

Özel eğitim sınıfı öğretmeni Semra Akın Sütçü de zihinsel engelli çocukların diğer çocuklarla bir arada yaşamayı öğrenmeleri ve hayattan soyutlanmaması gerektiğini söyledi.

Sütçü, "Zihinsel olarak hafif düzey ve orta düzey öğrenciler bizde. Biz Down Sendromu veya diğer sendromlar diye ayırmıyoruz. Öğrencilerimizin her biri ayrı bir dünya gibi her birine ayrı bir ders işliyoruz. Ayrı bir ders programı hazırlıyoruz ve ona göre ders anlatıyoruz. Normal bir çocuğun öğrenmesi gereken her şeyi öğrenebiliyorlar." diye konuştu.