Tbmm Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu:Metne karşı çıkmayacağız

TBMM Anayasa Meclis Başkanı Burhan Kuzu, muhalefet partilerinin ortak olarak ortaya koyacakları parlamenter sistemi metnine karşı çıkmayacaklarını söyledi.

Tbmm Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu:Metne karşı çıkmayacağız
Kuzu, Eskişehir’de Yunus Emre Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla buluştu. Başkanlık sistemini anlatan Kuzu, muhalefet partilerinin parlamenter sistemi istediklerini ifade etti.

Parlamenter sistem için partilerin bir metin ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Kuzu, “Bizi rahatsız edecek bir konu bulunmadığı takdirde parlamenter sisteme karşı çıkmayız. Başkanlık sistemi elimde olsa hemen gelmesini isterim. Bu mümkün olmuyor. Komisyona sunmuş olduğumuz metin başkanlık sistemi metni oldu. 3 siyasi partimiz parlamenter sistemi sunarken, biz başkanlık sistemini sunduk. Yanlış bir yapılanma var. Bizim için Türkiye önemli, insanlar gelip geçicidir. AK Parti’nin bin sene kalacak hali yok. Biz başkanlık modelini sunduk. Eğer 3 siyasi parti, parlamenter sisteminde anlaşır, bir metin ortaya koylarsa ve bunda bizi rahatsız etmeyecek bir tablo varsa buna karşı çıkmayız. Biz süreci kesmek istemiyoruz. Ama bana sorarsanız adı parlamenter rejim olan bir metnin Türkiye’ye zerre kadar faydası olmaz” diye konuştu.

Başkanlık sistemi ile yüzde 10’luk barajın kaldırılacağına dikkat çeken Kuzu sözlerine şöyle devam etti: “Başkanlık sistemi ile koalisyona paydos, barajları da kaldırıyoruz. Biz barajları koalisyon olmasın diye koyuyorduk. Şimdi koalisyon yok ki barajı neden koyalım. Yüzde 51 oyu alan hükümeti kuracak. 2 turlu seçim olacak. 1.turda başkan yüzde 51 oranında oy alamazsa, 2. turda tekrar yapılan seçimde oyun çoğunu alan başkan seçilecek. Bu modele 3 kesim karşı çıkıyor. Birincisi, küçük partiler karşı çıkıyor. Neden karşı çıkıyorlar diye baktığımız da az olsun bizim olsun istiyorlar. Böyle olursa, tutunamayacaklarını biliyorlar. Böylece koalisyon dönemine paydos ediyoruz. Türkiye’de parti kurma furyası var. Şuan Türkiye’de 61 parti var. Adam bazen bana mesaj çekiyor. Genel başkan olduğum partiden istifa ettim diye. Bunun yerine gelsin siyaset yapacağa kapımız açık. Türkiye kurtarmak için çok iyi formülün varsa gel beraber yapalım. İşe yarasın bunlar. Yada parti kuranlar, girsin dernek kursun. Gidip neden parti kuruyor. 2. kesim ise medya patronları başkanlık sistemine karşı. Koalisyonlardan para alıyorlardı. Bize de bunu yapmaya kalktılar. Bunlarla uğraşırken, anamız ağladı. 3. kesim ise sol kesim, Türkiye’de yüzde 65 sağ, yüzde 35 sol kesim var diyorlar. Bunlarda başkanlık sisteminde yer alamamaktan korkuyorlar.”
Kaynak: İHA