2013 Atık Yönetim Sempozyumu Manavgat’ta Başladı

Atık Yönetimiyle ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve ilgili paydaş guruplarla bilgi alışverişinde bulunulması amacıyla Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) tarafından gerçekleştirilen sempozyum Manavgat’ta başladı.

İlk gün Atık Yönetimi hakkında oturumların düzenlendiği sempozyum atık lastiklerin, atık bitkisel ve madeni yağların, atık pil ve akümülatörlerin, elektronik atıkların, tıbbi atıkların, hafriyat ve maden atıklarının, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, bertarafı ve geri dönüşümü konularında yaşanan sorun ve çözüm önerileri tartışılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, bu yıl üçüncüsü düzenlenen sempozyumun, atık yönetimi konusunda yaşanan sorunların ve çözümlerin değerlendirilmesi, bugüne kadar yaşanan gelişmelerin paylaşılması amacıyla düzenlendiğini kaydetti.

Bakanlık olarak üzerlerindeki büyük sorumluluğun farkında olduklarını anlatan Baş, şunları söyledi: "Sadece bizim değil sizlerin de üzerinde önemli bir yük olduğunu biliyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikle mevzuat çalışmalarının yürütülmesi için çalıştık. Sayın Bakanımızın göstermiş olduğu hedef doğrultusunda siz değerli yatırımcılarımızın daha rahat bir çalışma ortamı içinde nasıl olabileceğini özellikle geri dönüşüm konusunda sizleri nasıl rahatlatacağımız noktasında birlikte çalışma yapmaya başladık ve geldiğimiz noktada 47 yönetmeliği tamamlamış bulunuyoruz. Yani 2013 yılının hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için hem de sektör temsilcileri olarak sizler için bir milat yılı olmasını temenni ediyorum.” HEDEF 10 YILDA EKONOMİYE 5 MİLYAR TL KATKI SAĞLAMAK Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş; yaptığı konuşmada, “Siz aslında yürütmüş olduğunuz işler itibariyle yer üstü madencilerisiniz. Eskiyi yeni yapan, yeni yaparken ekonomiye de ciddi katkı sağlıyorsunuz. Yapmak istediğimiz işe inanarak hep birlikte azimle hareket ederek yaklaşık 1 milyar olan ekonomiye katkımızı önümüzdeki 10 yıl içinde en az 5 milyara çıkaracağız diye düşünüyorum. Biz mevzuat konusunda tıkandığınız noktalarda size yardımcı olacağız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta ise hükümetin göreve başlamasıyla birlikte Türk insanında çevre bilincinin oturmaya başladığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “2023 yılında hedefimiz Bakanlık olarak GSMH’dan 25 bin dolar pay almak. İhracatımız 500 milyar dolar olacak. Böylece sanayi gelişecek, madencilik gelişecek ve insanlar tüm teknolojik gelişmelerden faydalanmaya başlayacak. 2023 yılında çevresel sorunlarını çözmüş, mevcut atıklarını dönüştürmüş, gelecek nesillere çok daha temiz bir Türkiye bırakmayı hayal ediyoruz.” KENTSEL DÖNÜŞÜM ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DÜŞÜNMELİYİZ Balta, ayrıca, Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında gelecek 20 yılda 6,5 milyon konutun yıkılacağına ve yeniden yapılacağına işaret ederek yatırımcılara bu konu üzerinde çalışma çağrısında bulundu. Kentsel dönüşüm sonunda ortaya çıkan atıkların geri dönüşümünü düşünmek gerektiğini anlatan Balta, şunları söyledi: "Bunlara göre yatırım yapmalıyız. Sağlıksız evleri dönüştürürken, alt yapıyı sağlam oluşturmalıyız. Bizim insanımız en güzeline layık bu yüzden yapılan tesislerin dünyada örnek teşkil edecek tesisler haline gelmesini istiyoruz.” Bakanlığın en önemli görevlerinden birinin etkin çevre denetimi olduğunu dile getiren Çevre Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen de; “Bugüne kadar toplam 44 bin 500 projeye ÇED tarafından 'ÇED olumlu kararı' verilmiş. ÇED’in en önemli kısımlarından bir tanesi de atık ve atık kimya tesisleri. Atık kimya ile ilgili sadece 2012 yılında 32 tane ÇED olumlu kararı, 326 tesise de projeyle ÇED gerekçeli karar verdik" dedi.

Sadece ÇED gerekçeli karar vermek veya sezonluk karar vermekle iş bitmediğini anlatan Dikmen, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun arkasından lisans alınması gerekiyor. O da 2010 yılında çıkan ÇED’e izin lisans yönetmeliği. Bununla ilgili ciddi anlamda rakamlara ulaştık. Genel Müdürlüğümüzde 2012 yılı içerisinde çevre kanununca alınması gereken izin lisanslar hakkında yönetmeliğine göre atık yönetim başlığında yer alan 407 faaliyete ve yine aynı yönetmelik ekli listesinde yer alan 146 faaliyete lisans belgesi vermişiz. Bunlar tamamen atık ile ilgili olan rakamlar.” Dikmen, ayrıca sadece ÇED izni almanın yeterli olmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim Bakanlığımızın en önemli görevlerinden bir tanesi de denetim yapmak. Biz de bu sene hedefimizi Etkin Çevre Denetimi olarak koyduk.”
Kaynak: İHA