Belçika, Türkiye’den Suriye Sınırında Hassasiyet Talep Etti

Belçika, Esed rejimine karşı mücadele etmek için Türkiye’den Suriye’ye geçiş yapan Belçikalı gençler konusunda Türkiye’den hassasiyet göstermesini istedi.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Joëlle Milquet, mevzuyu görüşmek için en kısa sürede Ankara’ya gitmeye hazırlanıyor. Belçikalı gençlerin Suriye’deki çatışmalara katılmak üzere ailelerinden habersiz şekilde Suriye’ye gitmeleri bir süredir ülke kamuoyunda tartışılıyor. Bu çerçevede Belçika’nın Türkiye’den yardım talep ettiği ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Joëlle Milquet, katıldığı radyo programında, Türkiye’den Belçikalı gençlerin Suriye sınırından geçişlerinde hassasiyet gösterilmesini istediklerini belirtti.

Milquet ‘‘Türkiye ile sıkı bir işbirliği içindeyiz ve bu mevzuda da sınırda ekstra kontroller yapılmasını talep ettik.’’ sözlerine yer verdi. Belçika İçişleri Bakanı, konuyu Türk yetkililer ile yüzyüze görüşmek üzere yakın zamanda Ankara’ya gitmeyi düşündüğünü aktardı. Öte yandan konunun hassasiyetine binaen Belçika’da da bir takım tedbirler yürürlüğe kondu. Buna göre 16 yaşın altındaki Belçikalı gençlerin Türkiye’ye seyahatlerine sınırlandırma getirilirken, Anvers ve Mechelen gibi Fas asıllı toplumun yoğun yaşadığı belediyelerde sakal bırakmaya başlayan gençler yakın takip alınmaya başlandı. Belçika devletinin Esed rejimine karşı mücadele etmek isteyen gençlerin Suriye’ye gitmelerinin önüne geçmek için farklı tedbirler aldığı fakat güvenlik gerekçesi ile bunların tamamının kamuoyu ile paylaşılmadığı kaydediliyor .