İsrail'den Türkiye'ye: Akdeniz'deki doğalgazı paylaşalım

Dara düşen İsrail, Akdeniz'deki doğalgaz politikasını değiştirmek zorunda kaldı.

İsrail'den Türkiye'ye: Akdeniz'deki doğalgazı paylaşalım
Mavi Marmara baskını için Türkiye'den özür dileyip, tazminat ödemeyi kabul eden İsrail, Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde bulunan 1.5 trilyon metreküplük doğalgaz rezervini, Türkiye'ye ile paylaşmak istiyor.

Bunun arkasında yatan en önemli unsur iste Türkiye'nin diplomatik gücü ve jeopolitik konumunda yatıyor. Çünkü Türkiye, ilkokulda bütün çocuklara öğretildiği gibi; bulunduğu coğrafi konumu itibari ile Asya, Avrupa ve Ortadoğu arasında bir köprü görevi üstleniyor.

İsrail, ısınan Akdeniz sularından doğalgaz çıkarmaya başlamıştı. Fakat bunu en ucuz şekilde satabilmesi için Türkiye'yi köprü olarak kullanması gerekiyor. Bu konuda karşısına çıkan ilk sorun, yani özür olayını aşmış durumda.

DARA DÜŞEN İSRAİL DOĞAL KAYNAKLARI PAYLAŞMAK ZORUNDA


Sırada ise Türkiye ile İsrail arasındaki Akdeniz'deki sondaj krizi ile başlayan problemin aşılması var. Tek başına bölgedeki doğal kaynakları kullanması durumunda İsrail birçok sorunla karşı karşıya. Bunun bir geleceği olmadığı anlayan İsrail yönetimi, çıkartılan kaynağı Türkiye ile paylaşmak zorunda kaldı.

'BÖLGESEL SORUNLARINLARIN ÇÖZÜMÜ '


İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Enerji Özel Temsilcisi Michael Lotem, dün Ankara'da, İsrail gazının Türkiye üzerinden geçmesinin her iki ülke için de kârlı bir yatırım olacağını belirterek 'Bence en iyi seçenek Türkiye. Bölgesel sorunların çözümü için enerjiyi bir araç olarak kullanmalıyız. Bölgenin buna ihtiyacı var ' dedi.