Hasar Gören Dokular Onarılıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, plateletten zengin plazma(PRP) uygulamasıyla hasar gören dokuların onarımının gerçekleştirildiğini söyledi.

Hasar Gören Dokular Onarılıyor
PRP’nin uygulandığı bölgede büyüme faktörlerini uyarıp cildin yenilenmesine yardımcı olduğunu ifade eden Medical Park Ordu Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, “PRP az miktarda alınan kanınızın özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen trombosit (platelet) yönünden zenginleştirilmiş plazmanın tekrar mikro enjeksiyonla cildinize geri verilmesi işlemidir. PRP hastanın kendi kanından hazırlandığı için alerjik reaksiyon ve bulaşıcı hastalık riski yoktur. Geçici kızarıklık ve derin enjeksiyonlarda morarma dışında yan etkiler bildirilmemiştir. Sağlanan gençleştirici etkinin dolgu ve benzer uygulamalarda elde edilen etkiler gibi sadece belirli alanlara yoğunlaşmış olmaması, cildin tümüne uygulanabilme kolaylığı PRP’nin diğer kozmetik uygulamalara göre avantajıdır. PRP kan pulcuğu sayısı az olanlarda, kan sulandırıcı tedavi alanlarda, hamile ve emzirenlerde, akut ve kronik enfeksiyonu olanlarda, tümör ve metastaz varlığında ve otoimmün hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır” dedi.

Plateletten zengin plazmanın tedavi amaçlı kullanılması fikrinin, içeriğindeki yüksek miktardaki büyüme faktörleri nedeniyle ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Özlem Karadağ Köse, “Bu uygulama yaklaşık 30 yıldır kullanılmaktadır. Kronik yaralarda 1985'ten beri kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde ise kullanım alanı oldukça geniştir. PRP işlemi ortopedik girişimler, yüz cerrahisi, ağız ve diş sağlığı girişimleri, omurilik cerrahisi, by-pass ameliyatları, plastik cerrahi ameliyatları, kornea kusurlarının tedavisi gibi birçok alanda kullanılabilmektedir. Dermatoloji ve plastik cerrahide daha çok kronik yara, ülserler ve yanık bakımında kullanılmaktadır. Son yıllarda estetik tıp alanında da kullanılmaya başlanmıştır. PRP’nin estetik amaçlı olarak kullanım alanları; cilt gençleştirme, kırışıklıklarda dermal dolgulama, akne izleri, saç dökülmesi, cilt lekeleri ve saç ekimidir. PRP işlemi genellikle iki haftada bir toplamda üç seans olarak uygulanır. Sonrasında ise yılda bir seanslık uygulamalarla devam edilir. PRP uygulaması hakkında insanların en çok merak ettiği konu ise acılı bir işlem olup olmadığıdır. Özel mezoterapi iğneleri ile gerçekleştirilen PRP işlemi, hasta minimum acı hissedecek şekilde uygulanır” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Köse, PRP’nin saç dökülmesi ve cilt gençleştirme başta olmak üzere, kırışıklıklarda dermal dolgulama, göz ve dudak çevresi kırışıklıkları, sivilce ve yara izleri, genişlemiş gözenekler, ciltteki ton farklılıkları, cilt lekelerinin tedavisinde, dermatoloji uzmanları tarafından uygulanan yeni ve etkili bir yöntem olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA