'rekabet Kurulu'nu Süs Olsun Diye Kurmadık, Kesilen Ceza Doğru Bir Karar'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya kestiği cezayı doğru bir karar olarak değerlendirerek, "Kurul son derece insaflı davranmıştır.

'rekabet Kurulu'nu Süs Olsun Diye Kurmadık, Kesilen Ceza Doğru Bir Karar'
Vatandaşı mağdur eden mutlaka cezalandırılmalıdır. Rekabet Kurulu'nu 'süs olsun' diye kurmadık. Ümit ediyorum ki ortaya çıkan bu durum, bankacılık sektörüne bu anlamda önemli bir çeki düzen verecektir. " dedi.

24. Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı ve Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (KASİAD) birlikte düzenlediği vergi rekortmenleri ödül törenine katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, burada Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği cezaya ilişkin görüşlerini bildirdi.
Alınan karala ilgili Rekabet Kurulu'nun gerekçeli kararını beklediklerini belirten Bakan Çağlayan, “Bankacılık sistemiyle ilgili dün rekabet kurumunun açıklamış olduğu karar 'evet' çok yüksek gibi gözükebilir. Gerekçeli kararı bekliyoruz. Göreceğiz. Ama ortaya çıkan hususlar çok net belli. 1.1 milyar liralık bir ceza öngörülmesinin sebebi, bunun çokluğundan değil, 'şükürler olsun' bankacılık sisteminin cirosunun fazla olmasından kaynaklanıyor. Çünkü kesilen ceza bankaların gayri safi hasılasının cirosu üzerinden takdir edilmiş olan bir rakamdır. Bu boşuna kesilmiş olan bir ceza değildir.” diye konuştu.

REKABET KURULU GÖREVİNİ YAPTI
Rekabet Kurulu'nun görevini yaptığını vurgulayan Çağlayan, “Kimse Rekabet Kurulu'nun, bankalara karşı bir düşmanlığını falan düşünmüyordur. Rekabet Kurulu görevini yapıyor ve yapmak zorundadır. Bugün bankacılık sistemi belli bankalar bir araya gelerek vatandaşa verecek olan kredi kartı faizini, vatandaşa vermiş olduğu kredi kartının ücretlerini ve kullandırmış olduğu faizleri bir araya gelerek ortak bir şekilde belirliyorsa, rekabeti ihlal ediyorsa hiç kimse kusura bakmasın gereken ceza ne olursa olsun mutlaka verilmelidir. Bana göre Rekabet Kurulu doğru bir iş yapmıştır. Hatta son derecede insaflı davranmıştır. Vatandaşı mağdur edenin de mutlaka cezalandırılması gerekir” şeklinde konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptığı dönemde, otomotiv sektörüne önemli kolaylıklar getirildiğini anımsatan Çağlayan, ancak sektörün sağlanan bu desteği farklı şekilde değerlendirip vatandaşın üzerinden para kazanma hesaplarına girdiğini söyledi.

Rekabet Kurulu'nun o dönemde de devreye girdiğini hatırlatan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “O zaman da ben bunu yapanlardan mutlaka ilgili kurumların hesap soracağını söylemiştim. Rekabet Kurulu da bunu bir ihbar kabul edip, gereken cezayı uygulamıştı. Rekabet Kurulu'nu kalkıp 'süs olsun' diye kurmadık herhalde. Burada amaç, en iyi ve en doğrunun, en iyi şekilde centilmence yapılmasını sağlamak. Ümit ediyorum ki ortaya çıkan bu durum bankacılık sektörüne bu anlamda önemli bir çeki düzen verecektir. Türkiye’de vatandaşın, KOBİ'lerin esnaf ve sanatkarın sahipsiz olmadığını, bu konuda kendilerine haklarını arama noktasında devletin etkin bir şekilde görev aldığını da görmüş olacaklardır." TÜRK BANKACILIK SİSTEMİ DÜNYAYA MEYDAN OKUYAN BİR YAPIYA SAHİP
Türk bankacılık sisteminin, AK Parti hükümetinin etkin denetim ve düzenlemesiyle dünyaya meydan okuyan bir yapıya kavuştuğuna işaret eden Çağlayan, “Bankalarımızın sermaye yeterlilik rasyosu dünya ortalamasının üzerindedir. Bu gün bankalarımızın öz varlığı 1. 4 trilyon lirayı geçmiştir. Bankalarımıza kullandırılan kredilerin hacmi 800 milyar doları geçmiştir. Önceki yıllarda bankaların toplamış olduğu mevduatı devlete toplatan bir yapıdayken, bugün bankaların toplamış olduğu mevduatı mecburen özel sektöre vermektedir. Çünkü artık eskisi gibi borçlanma ihtiyacı içinde olan bir devlet yok 'şükürler' olsun. Ben buradan Türk bankacılık sistemini KOBİ'lerin ihracatın desteklenmesi, işletmelerin desteklenmesi konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan gelir ve kurumlar vergisi rekortmeni iş adamlarına plaket verildi.

MADO Sarayı'nda gerçekleştirilen ödül törenine; TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Sevde Beyazıt Kaçar, Yıldırım Ramazanoğlu, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük katıldı.