Kasaid'dan Dünya Kadınlar Günü Kutlaması

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Şubesi 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü bir gün önce kutladı.

Kasaid'dan Dünya Kadınlar Günü Kutlaması
KASAİD Ayvalık Şubesi üyeleri Cumhuriyet Meydanında bir basın açıklaması yaparak, kadınların sosyal hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. KASAİD Ayvalık Şube Başkanı Filiz Karayelli öncülüğünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda dernek üyesi kadın destek verdi. Dernek Başkanı Filiz Karayelli, kendilerine güç veren ve seslerine ses olmak için destek veren kadınlara teşekkür etti.

Karayelli yaptığı açıklamada, “KASAİD olarak bugünden Dünya Kadınlar Gününüzü kutluyoruz. Kadın; emek, sevgi, aşk demektir. Birleşmiş Milletler’in yapmış olduğu bir araştırmaya göre, dünyadaki işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından görülüyor. Ancak kadınlar dünyadaki toplam gelirin yüzde 10’una, mal varlığının ise yüzde 1’ine sahipler. Aile içi suçların yüzde 90’ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor. Kadınlar bugün erkeklere göre yüzde 25 ile yüzde 50 oranında daha az ücretle, esnek, güvencesiz ve kayıtsız çalıştırılmaktadır. Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitsizliği indeksine göre 132 ülke içinde 124. sırada yer almaktayız. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin en önemli göstergesidir. Eğitimde eşitsizlik vardır. Kadınların yüzde 2’ si hala okur-yazar değildir. Kız çocukları çocuk işçilik ve çocuk evlilikleri ve başlık parası nedeniyle kazanç kapısı görülerek eğitim hakkından yoksun bırakılmaktadır. İnsani ilişkilerden, aile ilişkilerine ve üretim ilişkilerine kadar yükün büyük kısmı kadınların sırtındadır. Öldürülen, tacize ve tecavüze uğrayan, enseste maruz kalan, aşağılanan hor görülen hep kadındır. Uygulanan ekonomi politikaları ister istemez kadın istihdamının düştüğü ekonomik güvenceden yoksun, esnek çalışma modellerine teslim olan sosyal hak ve güvencelerden vazgeçen kadın modeli oluşturmaktadır. Kadın sadece kendi işsizliği ile değil, çocuklarının ve işsiz kalıp, kepenk kapatan eşlerin acısı ile kavrulmaktadır. Erkek egemen dünya her şeyi kendi alanına göre düzenliyor. Kadınlar siyasi partilerin mutfağında sadece yükünü çekiyor, kapı kapı dolaşmak, bildiri dağıtmak, siyasi mitinglerin kalabalığı olmak kadınların görevidir. Kadınlar karar mekanizmalarında yer alamaz. 1934’te seçme ve seçilme hakkını elde ettik ama hala TBMM’de vitrin malzemesi olmaktan öteye gidemedik. Geçen yıl bir şok etkisiyle hükümet tarafından gündeme gelen kürtajın yasaklanması tartışması ile tüm uluslar arası sözleşmeler ve anayasa ile kabul edilen ve korunan haklar ihlâl edilerek kadınların bedenlerinin devletin nüfus politikalarının bir aracı olarak kabul edildiği itiraf edilmekte, kadınların fert olmaktan kaynaklanan hakları yok sayılmakta, kadınlara 3 çocuk doğur, evde otur denilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA