Ege; “onları Avlamak Yerine Fotoğraflayın”

Aydının Didim ilçesinde Taşburun Mevkiinde yaralı bir şahin bulan Lise öğrencisi Onur Emre Öztürk yaralı şahini Okul Öğretmeni Turgut Ege ile birlikte bir veterinerde tedavi ettirdi.

Ege; “onları Avlamak Yerine Fotoğraflayın”
Yaralı Şahin’in atılan saçmalardan dolayı kanadının kırık olduğu, 15 günlük tedavisinin ardından yeniden uçabileceği bildirildi.

Didim Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, avcılara çağrıda bulunarak “Avcılar silah yerine birer fotoğraf makinesi edinsinler; onları fotoğraflayarak ölümsüzleştirsinler.”dedi.

Didim’de Geçtiğimiz pazar günü Taşburun mevkiinde Esra Karakaya Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Onur Emre Öztürk yaralı ve uçamayacak durumda bir Şahin buldu. Aynı zamanda “Didim Kuş Gözlem Topluluğu” üyesi de olan Onur Emre, Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege’yi arayarak durumdan haberdar ederken yaralı Şahin bir veterinerde tedavi ettirildi. Yaralı Şahin’in atılan saçmalardan dolayı kanadının kırık olduğu, 15 günlük tedavisinin ardından yeniden uçabileceği bildirildi.

Kuşlara yönelik yapılan bu tür avcılığın rezalet olarak değerlendiren Didim Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege bu tür yaralanmaların sıkça yaşandığını avcıların tamamen öldürme dürtüsüyle hareket ederek sağa sola, canlı cansız ne varsa ateş ettiklerini belirtti.

Ege, Taşburunda yaşanan olayı örnekler vererek açıklamasını sürdürürken “En son olayda Taşburun mevkiinde Onur Emre adlı öğrencimiz Kuş Gözlem Topluluğu üyesi olarak kuşlar hakkında bilgi sahibi olmanın avantajını kullanmış ve herhangi bir çalının içine girmeden kuşu elleri ile yakalamıştır. Bu durum kuşumuz için bir şans; başka biri karşına çıksaydı muhtemelen yırtıcı bir kuş olduğundan dolayı yakalamayı düşünmeyecekti ve belli bir süre sonra açlıktan ölebilecekti. Zaten genç bir birey olan bu kuşun yaralı halde yaşama şansının hemen hemen hiç yoktu.”dedi.

Turgut Ege, yaralı Şahin’in Veterinerdeki tedavisinin ardından 15-20 günlük bir tedavi sürecinden sonra yeniden uçabileceğini söylerken, Yaralı Şahin’de da %10 luk bir uçma kaybının olacağını söyledi.

“DİDİM KUŞ GÖZLEM TOPLULUĞU KURULDU” İlçemiz Esra Karakaya Anadolu Lisesi öğrencilerinin kurduğu “Didim Kuş Gözlem Topluluğu” hakkında da bilgi veren Biyoloji öğretmeni Turgut Ege yeni kurulmuş bir topluluk olarak ilk hedeflerinin Didim ve çevresinde görülen kuş türlerini belirlemek olduğunu bu amaçla bir yıl içersinde toplam 105 kuş türünü gözlemlediklerini söyledi.

Topluluğun kurucularının Göksel Yurdakul, Behiye Temizel ve Cansu Özcan adlı öğrenciler olduğunu belirten Ege, gönüllülük esasına dayanan çalışmalarının Avrupa Birliği Gençlik Projeleri kapsamında değerlendirildiğini söyledi.

“DİDİM’DE FİLAMİNGO GRUBU” Bu yıl ilk defa yedi bireylik bir Flamingo grubunun Fener Burnu Bölgesinde yer alan sulak alanı mesken olarak seçtiğini her hafta onları gözlemlediklerini söyleyen Ege, Avcıların ördek avlamak amacıyla flamingoları sık sık rahatsız etmelerinden dolayı yumurtlama dönemini burada geçirmelerinin çok zor olduğunu söyledi.

Son olarak doğanın dengesinin göstergesi olarak kuşların yaşam alanlarını değiştirip değiştirmediğine bakılması gerektiğini söyleyen Turgut Ege,”En büyük dileğimiz silahlarını bırakan avcı arkadaşlarımızın birer fotoğraf makinesi edinerek onları fotoğraflamanın her deklanşöre basmada kuşları ölümsüzleştireceği günü görmek en büyük arzumuz.”dedi.

Kaynak: İHA