Zirve Davası Sanığı, Kilise Önderini Suikaste Karşı Uyarmış

Malatya'daki Zirve Yayınevi davasında tutuklu yargılanan jandarma personeli tarafından usulsüz dinlenen ve öldürülmesinin planlandığı iddia edilen Behnan Konutgan, davanın tutuksuz sanığı İlker Çınar'ın kendisini "Dikkatli ol." diyerek uyardığını belirtti.

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 59. duruşmasında bir dönem Protestan Kiliseler Birliği başkanlığı da yapan Behnan Konutgan, tanık sıfatıyla dinlendi. Daha önce dava kapsamında ifade veren sanık İlker Çınar, Malatya Jandarma Alay eski Komutanı Albay Mehmet Ülger tarafından Konutgan'a yönelik suikast planı yapıldığı, şahsın Kürt kökenli biri tarafından öldürüleceğini anlatmıştı. Aynı zamanda Konutgan'ın telefonunun farklı illerde bulunan birkaç kişi ile birlikte Malatya İl Jandarma Komutanlığı tarafından 16 Mayıs 2007 tarihinden 16 Ağustos 2007 tarihine kadar radikal dini gruplara üye gibi gösterilerek önleme-dinlemeye alındığı tespit edilmişti. Davanın mağdurları arasında da yer alan Konutgan, Zirve Yayınevi cinayetleri öncesi Malatya'ya hiç gelmediğini, olaydan sonra mahkeme ve cenaze töreni için iki kez şehre geldiğini belirtti.

Yayınevinde öldürülen Tilman Geske ile Uğur Yüksel'i hiç tanımadığını söyleyen Konutgan, Zirve Yayınevi'nde öldürülenlerden sadece Necati Aydın'ı önceden tanıdığını öne sürdü.Davada hem tanık hem da sanık olarak yer alan İlker Çınar ile ilk kez İzmir Efes'te düzenlenen İncil Akademisi'nde tanıştığını söyleyen Konutgan, tanışmalarının ardından zaman zaman e-posta ve telefonla görüştüklerini anlattı. Papazken Müslüman olduğunu açıklayan Çınar'ı daha sonra Ceviz Kabuğu programında gördüğünü, programın yayınlandığı günün ertesinde arayarak 'doğruları söylemesi' telkininde bulunduğunu dile getiren Konutgan, cinayetlerden sonra da Çınar'la bir görüşmelerinde kendisine Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi kimliğini gösterdiğini, üzerinde asker arması bulunan bu kimliği detaylı incelemediği için rengini ve şeklini tam olarak hatırlamadığını ifade etti.

Çınar'ın kendisiyle ilgili 550 sayfalık bir istihbarat raporu gösterdiğini, raporu detaylı incelemediğini iddia etti. Konutgan, raporda Hristiyanlığa hizmet ettiği iddia edilen birçok kurumun gerçek olmadığını kaydetti.

"İLKER ÇINAR 'DİKKATLİ OL' DİYE UYARDI"

Suikast iddialarına da değinen Konutgan, bir görüşmelerinde Çınar'ın kendisine sadece ''Dikkatli ol.'' uyarısında bulunduğunu söyledi.

Konutgan, kendisine yönelik suikast planlandığını ise Gayrettepe'deki Güvenlik Şubesi görevlilerinden öğrendiğini savundu. Davanın diğer sanıklarından Hüseyin Yelki'yi daha önceden tanıdığını anlatan Konutgan, diğerlerini ise tanımadığını ifade etti.