Birleşmiş Milletler Ortak Programı Aydın’da Hayata Geçiyor

Aydın’ın da aralarında bulunduğu 10 ilde hayata geçirilen Birleşmiş Milletler Ortak Programı aracılığıyla yerel yönetim seviyesinde kadın haklarının geliştirilmesi hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı Aydın’da Hayata Geçiyor
Birleşmiş Milletler ve Sabancı Vakfı, Türkiye’de kadın haklarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. 10 ilde yürütülecek Ortak Program aracılığıyla, yerel yönetimler seviyesinde kadınların insan haklarının geliştirilmesi hedefleniyor.

Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı (BMOP) açılış toplantısı bugün İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Shahid Najam’ın katılımıyla Ankara Swissotel’de gerçekleştirildi.

Toplantıda, program bünyesinde yürütülecek olan Sabancı Vakfı Hibe Programı’nın ilk teklif çağrısı da yapıldı.

Açılış toplantısı; programın pilot illerinin milletvekilleri, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi milletvekilleri, Valileri ve Belediye Başkanları, işbirliği içerisinde bulunan Bakanlık temsilcileri, Türkiye Belediyeler Birliği temsilcileri, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri, üniversitelerin Kadın Araştırma Merkezi temsilcileri ve Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti.

Aydın, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli ve Ordu olmak üzere 10 ilde uygulanacak Ortak Program; Sabancı Vakfı’nın finansal desteği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ve Sabancı Üniversitesi’nin uygulayıcılığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle yürütülüyor. Programın 2015 Eylül ayında tamamlanması hedefleniyor.

Ortak Program, yerel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütlerinin uygulanmasının hızlandırılması ve kadın haklarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak için yerel yönetimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesini amaçlıyor. Ortak Program, uygulanacağı illerde üç paralel çalışmayı kapsayacak.

“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” sistemleri oluşturulmasına yönelik yerel çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalar sonucunda, yerel yönetimlerin bütçelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun bir hale gelmesi hedefleniyor. “Sabancı Vakfı Hibe Programı” aracılığıyla program illerindeki kadın STK’larının “kadın haklarının geliştirilmesini ve yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğine ilişkin düzenlemelerin süreklilik kazanmasını amaçlayan” projelerine hibe verilecek. “Mor Sertifika Programı” kapsamında lise öğretmenlerine Sabancı Üniversitesi akademisyenleri tarafından toplumsal cinsiyet eğitimleri verilecek. Ayrıca, yerel yönetimler ve STK’lar da toplumsal cinsiyet atölyelerinden yararlanacak.

Ortak Program illeri çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak belirlendi. Öncelikle yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir programda yer alma isteği belirleyici oldu. Ayrıca, BM ya da Sabancı Vakfı tarafından başka bir program kapsamında pilot il olarak seçilmemiş olan iller arasından seçim yapıldı.

İldeki yerel idarelerin kurumsal kapasitelerinin gelişmiş ve toplumsal cinsiyet temalı benzer proje ve programlarda daha önce tecrübe edinmiş olmalarına dikkat edildi. İldeki tüm yerel, kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında toplumsal cinsiyet konularında gelişmiş bir sosyal mutabakatın varlığı ve toplumsal cinsiyet konusunda verilerin olması da illerin belirlenmesinde etkili oldu .
Kaynak: İHA