İzaydaş Genel Müdürü Saraç'ın Açıklaması

İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme AŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, bu yıl, yaklaşık 18 milyon kilovatsaat elektrik üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun tesiste yaptığı inceleme ziyaretinde konuşan Saraç, geçen yıl faaliyete alınan biyogaz ve çöp gazından enerji üretim projelerinin tam kapasiteyle çalıştığını belirterek, üretilen enerjinin önemli bir kısmının ulusal şebekeye satıldığını söyledi.

Biyogaz projesinde hem enerji hem de organik gübre üretimi yaptıklarını anlatan Saraç, kasım ayında tam anlamıyla devreye aldıkları biyogaz projesinde yıllık 2 milyon kilovatsaat enerji üretmeyi hedeflediklerini anlattı.

Saraç, geçen yıl 6,1 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yaptıkları çöp gazından enerji üretim projesinin kapasitesini artıracaklarını vurgulayarak, ''Bu yıl yaklaşık 18 milyon kilovatsaat elektrik üretmeyi hedefliyoruz'' dedi.

-''Ulusal ağa 40 milyon kilovatsaat elektrik''-

Saraç, bu projeler ve diğer uygulamalarla 2014 yılında yaklaşık 50 milyon kilovatsaat enerji üretmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, ''Bu rakamın yaklaşık 10 milyon kilovatsaatini kendi ihtiyaçlarımız için kullanmayı, kalan 40 milyon kilovatsaatini ise ulusal şebekeye satmayı planlıyoruz. 50 milyon kilovatsaat, yaklaşık 120 bin kişinin yaşayacağı, 25 bin evin bir yıllık elektrik ihtiyacına denktir'' dedi.

''Yap-İşlet'' modeli ile hayata geçirdikleri çöp gazından enerji üretim tesisi için şu ana kadar yaklaşık 5 milyon liralık yatırım yapıldığını dile getiren Saraç, 2012 yılının mart ayında faaliyete geçen proje ile her geçen gün daha fazla enerji ürettiklerini ifade etti.

Saraç, enerji üretiminin bir kaç yıl sonra zirve noktaya çıkacağını belirterek, ardından az da olsa bir yavaşlama dönemine girileceğini, 2026 yılına kadar enerji üretimi yapabileceklerini belirtti.

Muhabir: Şahin Oktay

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA