Mobilya Sektörü, Çevre Duyarlı Tasarımlara Yöneldi

Tabiat duyarlılığı geliştikçe mobilya sektörü de çevreye en az zarar verecek ‘’yeşil’’ mobilya tasarımlarına önem arttı.

Ofis Tekin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tekin, doğal kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olduğu günümüzde, üretimi ve kullanımı sırasında çevreye en az zarar verecek mobilya tasarımına yöneldiklerini söyledi.

Geleneksel mobilya üretim anlayışında temel hammadde olarak ahşabın kullanıldığını kaydeden Tekin, ‘’Bu üretim anlayışının sürmesi halinde, hızla artan nüfusun mobilya gereksinimleri, çok büyük orman tahribatına yol açacaktı. Bu tahribatı önlemek için gelişmiş ülkelerde başlayan (yeşil) mobilya anlayışı artık Türkiye’de de yaygınlaştı. Çevre dostu mobilya tasarımlarında ağaçlar kesilerek elde edilen ahşap malzeme yerine, ahşap havası verilecek atık nesneler, endüstriyel ve geri dönüşümü yüksek doğal malzemeler kullanılıyor.’’ dedi.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ YÜKSEK MALZEME TERCİHİ ARTTI

Tekin, sattıkları ürünlerde tutkalından kumaşına, süngerinden MDF’sine ve suntasına kadar çevreye duyarlı malzeme seçimine özen gösterdiklerini ifade etti.

Tasarımlarında geri dönüşüm oranı yüksek malzeme seçimine özen gösterdiklerine işaret eden İşadamı Tekin, “Yandığı zaman zehirli gaz açığa çıkarmayan, su bazlı ve çevre dostu kimyasal kullanımına, kloroflorokarbon içermeyen, geri dönüşüm oranı yüksek malzeme seçimine azami dikkat gösteriyoruz. Mobilya üretiminde kullanılan malzemeler de büyük önem taşıyor. İnsan sağlığına değer verilmesi gerekir. Kanserojen madde içermeyen E1 tutkalı kullanılan mobilyalar tercih edilmeli.’’ diye konuştu.

Tekin, doğal kaynaklara yönelik tahribatın önlenmesi için 'yeşil' mobilya tasarımı ve üretiminin desteklenmesi, üreticilere teşvikler sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi .