Bdp'li Vekilin Tercüman Olduğu Duruşmada Bdp'li Başkanlar Tahliye Oldu

Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 13 sanığın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesini kararlaştırdı.

Sanık avukatlarının, müvekkillerinin Kürtçe savunma yapmak istediğini vurgulayarak, tercüman talebinde bulunması üzerine, duruşmayı izleyen BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, sanıklara gönüllü tercümanlık yaptı.Van'da KCK'ya yönelik 7 Haziran 2012'de düzenlenen operasyonun ardından 'Terör örgütüne üye olmak' suçlaması ile tutuklanan Van Belediye Başkanı Kaya ile BDP'li bazı ilçe belediye başkanları ve il yöneticilerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması, Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

BDP eski İl Başkanı Mihriban Şah dışındaki 12 sanığın hazır bulunduğu duruşmada, sanıkları 100 dolayında avukat savundu. Mahkeme başkanı Kerem Küçük'ün, dosyaya sunulan belgeleri okumasının ardından söz hakkı verdiği sanıklar, Kürtçe 'söyleyecek bir şeyimiz yok' dedi.

Daha Sonra söz alan sanık avukatlarından Murat Timur da soruşturmanın siyasi olduğunu düşünen sanıkların, herhangi bir taleplerinin olmadığı yönünde beyanda bulunduğunu belirterek, dosyada, müvekkillerinin tutukluluğunu gerektirecek inandırıcı deliller bulunmadığını öne sürdü.Sanık avukatlarından Orhan Hemedoğlu ise mahkeme heyetinden sanıklara zeytin dalı uzatıp haklarında tahliye kararı vermesini talep ederek, mahkemenin, yaşanan çözüm sürecine ön ayak olması gerektiğini ifade etti.

Diğer avukatların da benzer savunmalarından Sonra mahkeme heyeti ara verdi.

SAVCI SANIKLARIN TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

Aradan Sonra 15 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaayı okuyan Cumhuriyet Savcısı Recep Bakırcı, sanıkların gerçekleştirdiği tüm eylemlerin iddianamede ayrıntıları ve delilleriyle yer aldığını anımsatarak, şunları kaydetti: ''Esas hakkındaki mütalaamızda, tüm sanıkların örgüt üyeliğinden mahkumiyetlerini istedik. Tutuklanmaları aşamasında, üyesi oldukları iddia edilen terör örgütü PKK'nın şiddet eylemlerini devam ettiriyor olması, sanıkların da bu olayları destekleyeceği ve gerçekleştireceği kanaatiyle tutuklanmaları gerekçe gösterildi. Bugün gelişen ortamda örgütün eylemlerine Son vermesi, en azından durdurmuş olması, Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'mizce dikkate alınmıştır. Sanıkların, toplum barışını bozacak şekilde düzenlenen eylemlere katılmalarını gerektirecek bir ortam olmamasından tutuksuz yargılanmaları esastır. Bu nedenle tüm sanıkların tahliyelerini talep ediyoruz.

''VAN BDP MİLLETVEKİLİ NAZMİ GÜR, GÖNÜLLÜ TERCÜMAN OLDU

Sanık avukatlarının, müvekkillerinin Kürtçe savunma yapmak istediğini vurgulayarak, tercüman talebinde bulunması üzerine, duruşmayı izleyen BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, sanıklara gönüllü tercümanlık yaptı. Kürtçe konuşan sanıklar, anadillerinde para karşılığı tercüman tutmalarına vicdanlarının el vermediğini ifade ederek, savcılık mütalaasına karşı savunma yapmak için mahkeme heyetinden ek süre istedi.Verilen 15 dakikalık aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dava dosyasındaki mevcut delil durumu, tüm delillerin toplanmış olması ve sanıkların tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak, tüm sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine hükmetti. Mahkeme heyeti duruşmayı 22 Nisan 2013 tarihine erteledi .